Sjukstugan på stranden

Bland klitterna på stranden i Olofsbo ligger den gula förbandsstugan där sommargästerna kan få hjälp mot småskador och bli omplåstrade. Varje sommar är den bemannad av sjuksköterskor som jobbar gratis mot att de får bo en vecka i stugan vid havet. - Här är helt underbart, säger Ulla Andersson som gör sin nionde sommar.

ANNONS
|

Stugan byggdes 1955 och drivs av stugföreningen i Olofsbo som bildades samma år, alltså för exakt 50 år sedan.

Rödakorsflaggan som vajar från en stång över taket vittnar om den humanitära verksamheten.

Ulla Andersson, som är sjuksköterska vid Alingsås lasarett, fick upp ögonen för förbandsstugan när hon hälsade på sin syster Elsie, också sjuksköterska, som jobbade här i många år.

- Jag ställde mig på intresselistan. Det tog sju år. Alla vill komma tillbaka år efter år. Det är så trevligt och vackert och underbart vid havet, säger hon.

- Lite medelhavskänsla, tycker partnern Sven Stansvik, som bor i Lerum men av en ren slump visade sig ha anknytning till Olofsbo.

ANNONS

Som pojke var han en av tre små bröder som hälsade på morfar stugpionjären Bertil Larsson från Borås och lekte på stranden på 1950-talet.

Det finns 963 stugor i området och folk vet vart de ska gå när de behöver få hjälp med sina blessyrer. Säsongen 2003 hade förbandsstugan hela 603 besök (förra säsongen regnade bort).

Tio sjuksköterskor har var sin vecka under säsongen.

- Vi behandlar sårskador, insektsbett, stickor i finger och fot och gör blodtryckskontroll, säger Ulla som öppnar nio på morgonen. I stugan finns utrustning för att ge syrgas och en akutväska, som kan komma till pass vid livräddning.

Besökare med krämpor som kräver läkarbedömning skickar hon vidare till vårdcentralen i Falkenberg.

I det stora förrådsskåpet finns plåster, förband och redskap som saxar och flaskor med äppelcidervinäger.

- När brännmaneterna kommer i slutet av juli och augusti går det åt massor. Jag baddar brännskadan med massor av äppelcidervinäger och lägger sen aloevera-gel över för att kyla ner.

Hon injicerar mediciner som besökarna själva har med sig, i bland flytande B-vitaminer. Varje dag går hon ner och mäter vattentemperaturen och skriver upp på en griffeltavla vid stugknuten.

ANNONS

Vi sitter på den lilla uteverandan med en panoramavy över klitterna och det glitrrande havet med den platta horisonten men Ulla måste flera gånger avbryta samtalet för att ta emot besökare.

Visst kan Ulla ta ett dopp i sjön ibland eller besöka apoteket i stan för att fylla på förrådet men först efter klockan fem kan hon koppla bort ansvaret för mottagningen.

Att bo så nära havet och somna till vågornas brus i en vecka är belöningen. Den charmiga stugan har en våningssäng, ett litet pentry och en nybyggd del med dusch och tvättmaskin.

Att stugägarna och deras familjer är tacksamma råder det ingen tvekan om.

- Det är så skönt att vi finns, det säger alla. Det är en trygghet. En del kommer bara för att prata. Det är väldigt mycket en social verksamhet, framhåller Ulla.

Hon och Sven får ta emot upphittade objekt som plånböcker och nycklar, vilket anmäls på anslagstavlan.

Material till förbandsstugan köps in med pengar som kommer in från stugägarföreningens medlemsavgifter och tipspromenader tre gånger i veckan (i juli). Ibland blir besökarna så tacksamma att de donerar pengar.

- Efter en livräddning fick vi 3 000 kronor. Från ett par som fått hjälp fick vi hela 10 000 kronor, berättar Siw Christensen, ordförande i föreningen.

ANNONS

Inbrott har det varit endast en gång och då försvann en akutväska. Men kommunen ställde upp med en ny.
ANNONS