Sex församlingar slås ihop till två

Den 1 januari 2006 slås de sex församlingarna i Vessige kyrkliga samfällighet samman till två församlingar. De nya församlingarna kommer att heta Okome respektive Vessige församling.

ANNONS
|

Sedan år 2000 gäller en kyrkoordning som säger att det skall firas gudstjänst i varje församling varje vecka. Så ser dock inte verkligheten ut i Sveriges glesbygda delar. Med dispens från stiftet har man på många håll sammanlyst söndagsgudstjänsterna, så också i Vessige kyrkliga samfällighet, som i dag består av sex församlingar: Svartrå, Okome, Askome, Vessige, Alfshög och Köinge.

- Vi har inte på länge, åtminstonde inte sedan mitten av 80-talet, levt upp till målsättningen att hålla gudstjänst i varje församling varje söndag. Vi har sex kyrkor men två präster, två kantorer och två vaktmästare - det går ju inte, förklarar kyrkoherde Björn Fyrlund.

ANNONS

Istället har man flyttat runt gudstjänsterna mellan samfällighetens kyrkor. Björn Fyrlund har tjänstgjort i Vessige, Alfshögs och Askome församlingar, me-dan komminister Tord Mårtensson skött gudstjänsterna i Okome, Köinge och Svartrå församlingar.

- Vi har hållit 180 gudstjänster om året. Det har hittills hållits gudstjänst regelbundet i varje kyrka, och så kommer det även att bli fortsättningsvis.

Sammanslagningen till två större församlingar är således en anpassning till kyrkoordningens krav. Den kommer inte, enligt Björn Fyrlund, att innebära någon förändring av verksamheten, annat än att dagens sex kyrkoråd kommer att bantas till två, i vilka det skall finnas representanter ifrån samtliga dagens församlingar.

Kyrkoordningens krav på veckoliga gudstjänster i varje församlingskyrka är svårt att leva upp till för små församlingar, säger Lotta Åberg, utredningssekreterare på stiftskansliet i Göteborg. Att flera små församlingar går samman till en större har därför blivit allt vanligare.

Inför sammanslagningen fanns ett önskemål om att de nya församlingarna skulle heta Okome respektive Vessigebro församling, men Vessigebro accepterades inte av Lantmäterimyndigheten.

- Det är ett litet smolk i glädjebägaren, tycker Björn Fyrlund.

ANNONS