Seniormässa i Falkhallen: "Varje ålder har sin charm"

Pigga pensionärer fick en heldag på Falkhallen fylld med föreläsningar, utställningar och stand-up för seniorer. Artisten Lennie Norman bjöd på skämt om att åldras

ANNONS
|

För första gången anordnas seniormässan i Falkhallen och med 34 olika utställare är det mingel och vimmel bland allt ifrån begravningsbyråer till pensionärsföreningar som gäller. Kalle Carlsson från Skogstorp har precis avslutat ett av de många tävlingsmomenten, en slags minigolf, som en av utställarna erbjuder. Han har tidigare varit på seniormässor i både Halmstad och Varberg, och ser mest fram emot att äta lunch på Falkhallens övervåning.

– Det är alltid roligt att vara på mässa! Min fru står i en av montrarna så det är också en anledning till att jag är här, säger han.

Även Sylvia och Roy Andersson har tagit sig en kik inne i Falkhallen. De har aldrig tidigare varit på seniormässa men är positiva till arrangemanget.

ANNONS

– Det är kul att det händer något i Falkhallen, säger Sylvia Andersson.

Seniormässan anordnas av News55 seniorevent och mässan har som syfte att förmedla information genom föreläsningar och utställningsmontrar till åldersgruppen 55 plus. Socialnämndens vice ordförande Shlomo Gavie, ser mässan som ett välkomnande inslag för att skapa en dialog med Falkenbergs pensionärer.

– Det är ett bra tillfälle med en mässa. Då kan man enkelt diskutera och skapa nätverk eftersom det är mindre formellt än till exempel Falkenbergs pensionärsråd. Jag tror det är viktigt med informella möten, säger han.

Men det är inte bara föreläsningar och information som erbjuds. I logen bakom blackboxen sitter Lennie Norman och väntar på att äntra scenen. Under de senaste tre åren har han bland annat arbetat med att uppträda på mässor med sin stand-up om just åldrande.

– Att bli äldre i sig är väl inte kul, men livserfarenheterna är det. Varje ålder har sin charm och det kan man ta fasta på genom att skämta, säger han.

Mycket av materialet som han läser upp på scen kommer från hans bok "Gubbvarning!" som publicerades 2011. Boken kretsar kring det roliga med att bli gammal, och Lennie Norman tror att bilden av pensionärer håller på att förändras.

ANNONS

– Min farfar hade till exempel aldrig haft på sig trasiga jeans som jag har i dag. Förut fanns det en stenhård gräns vid femtioårsålder och man buntades ihop till en slags seniormänniska. Det suddar vi ut i dag, säger han.

ANNONS