Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Seniorer rasar mot uteblivna övergångsställen: ”Livsfarligt”

Efter tre års fruktlös kamp står Falkenbergs seniorer fortfarande utan övergångsställen. Besvikelsen på politikernas åtgärder för trafiksituationen vid Mötesplats Mölle är stor.

”Vi ska skydda de äldre” har blivit ett vanligt uttryck sedan pandemin slog till. Men vid Mötesplats Mölle, där många äldre träffas varje vecka, upplevs en stor otrygghet.

– Det är rent livsfarligt att korsa gatorna här, säger Marianne Svensson, pensionär och boende i området.

I maj 2017 tågade därför pensionärerna i Falkenberg genom centrum för en tryggare trafikmiljö. Efter demonstrationen mot de borttagna övergångsställena vid pensionärernas samlingspunkt Mötesplats Mölle var pensionärerna hoppfulla.

– Per Svensson [dåvarande oppositionsråd red anm.] var här under demonstrationen och det lovades guld och gröna skogar men det rann bara ut i sanden, säger pensionären Uno Pettersson som var med och gick i tåget 2017.

Stor besvikelse på Falkenbergs politiker

Uno Pettersson är en av många upprörda och besvikna äldre falkenbergare som nu kämpar för att övergångsställena ska komma tillbaka. Enligt Kerstin Zander, ordförande på Mölles vänner, rör sig uppemot 1000 pensionärer där varje vecka.

– Jag är jättebesviken på våra politiker. Efter demonstrationen gjordes en liten, omarkerad förhöjning i gatan som inte gör någon skillnad. Vi har tagit upp detta gång på gång men inget händer, säger Kerstin Zander, som även är ledamot i det kommunala pensionärsrådet (KPR).

– Frågan är viktig för oss men vi tas inte på allvar. Det här är så självklara grejer som vi inte ska behöva kämpa för. Jag röstade på Socialdemokraterna och det är därför som jag blir så besviken, säger Goldy Farland, även hon ledamot i KPR.

Varför har det inte blivit några övergångsställen vid Ringvägen och Möllegatan om det är det behovet som lyfts av seniorerna som rör sig mycket i området?

– Det är kultur-, fritid- och tekniknämnden som har tittat på det och har kommit fram till att det inte finns behov av övergångsställen, säger kommunrådet Per Svensson (S).

Enligt boende vid Möllegatan är det väggupp som byggdes efter demonstrationen omarkerat och har inte gjort vägen tryggare att passera.

– Jag har kört där och det stämmer kanske att det inte är tillräckligt bra. Nämnden får titta på det igen, säger kommunrådet Per Svensson.

Georgia Ferris (KD) är ordförande i kultur-, fritid- och tekniknämnden. Enligt henne riskerar övergångsställen att inge en känsla av ”falsk trygghet”.

– Traditionella övergångsställen undviks numera och skulle vi göra övergångsställen där alla önskar får vi en väldigt besvärlig situation, säger hon och fortsätter:

– Det har kommit in ett medborgarförslag om detta som ska behandlas i fullmäktige. Min tanke kring det är att vi då tar ett beslut och sen är den diskussionen avklarad.

LÄS MER: Äldre motar coronaisolering med uteträffar och hattparad

LÄS MER: Bilister trotsar parkeringsförbud på stranden

LÄS MER: Påkörd person vid övergångsställe

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här