Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lena Lyxell
Bild: Lena Lyxell

SD vill ha en tillfällig budget

Många osäkerhetsfaktorer på grund av corona gör att Sverigedemokraterna vill att budgeten för 2021 blir temporär och följs upp.

Den 30 juni är det dags att ta budgeten för 2021 och budgetramar och kommunplan fram till 2023. Det kommer att ligga tre budgetar på bordet. Moderaterna och Centerpartiet har en gemensam, Framtid Falkenberg (S, KD, L och MP) har en budget som Vänsterpartiet stödjer. Sverigedemokraterna har gjort en egen budget som, liksom den som C och M lagt fram, utgår fram majoritetens förslag. Sara-Lena Bjälkö (SD) är nöjd med den budget som hon lämnat in. Men liksom Framtid Falkenberg och Centern och Moderaterna, har även SD har svårt att nå överskottsmålet på två procent nästa år.

– Det är en utmaning. Vi måste vara försiktiga med effektiviseringarna. Det funkar inte i längden att bara spara och spara, säger Sara-Lena Bjälkö (SD).

Inom socialförvaltningens område vill SD utreda vad det skulle kosta att upphandla tvätt- och städtjänster inom hemtjänsten. ”då skulle undersköterskornas arbete bli mer renodlad vård och omsorg”. Dessutom vill SD öka valfriheten för dem som får mat via hemtjänsten. SD vill att det ska vara möjligt att välja mellan kött, vegetariskt, varm eller kyld mat.

Framtid Falkenberg väljer att plocka 14 miljoner kronor från resultatutjämningsfonden för att nå nollresultat 2021. Det stödjer inte SD.

– Jag tycker att man ska vänta med att använda fonden tills man vet de verkliga effekterna av coronapandemin, säger Sara-Lena Bjälkö.

– Vi vill ha en tillfällig budget och det blir viktigt med ordentliga uppföljningar nästa år på grund av det osäkra läget och att vi har ett nytt arbetssätt med budgetprocessen.

Den planerade utbyggnaden av gymnasieskolan med ny idrottshall, matsal och skyddsrum skjuts på framtiden i både majoritetens och oppositionens budgetar. Men Sverigedemokraterna vill fortsätta med utbyggnaden som planerat.

– Vi kan inte skylla allt på corona och lägga projekt åt sidan. Vi vill fortsätta enligt plan, säger Sara-Lena Bjälkö.

Höjningar för politikernas arvoden och uppräkningar för partistöd har tagits bort i Framtid Falkenbergs budget. Oppositionen lämnar partistödet oförändrat, men arvodena höjs som vanligt. SD vill ha en sänkning av partistödet med 15 procent.

– Vi anser att de pengarna behövs bättre inom äldreomsorgen.

Politikernas arvoden lämnar de oförändrade.

Läs mer här: Nya nedskärningar slår mot stadshuset

Läs mer här: En skuggbudget med satsningar

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här