SD Falkenberg skakas av nytt avhopp

Vice ordförande för Sverigedemokraterna i Falkenberg, Ulf Johansson, har valt att lämna partiet. Därmed undgick han ett troligt beslut i partistyrelsen om uteslutning.

ANNONS
|

Och för att ytterligare komplettera rörigheten inom partiet lokalt, så valde Sverigedemokraternas partistyrelse i måndags att utesluta en annan medlem i Falkenberg: Louise Ekstrand, SD:s ledamot i Falkenbergs socialnämnd, tvingas lämna partiet.

Och även om både Johansson och Ekstrand uppger att de mest känner en lättnad över att vara borta från partiet, så rör det sig om två medlemmar som stått på helt olika sidor i den stundtals splittrade lokalavdelningen i Falkenberg.

Ulf Johansson först:

– Det är klart att jag inte betalar 200 kronor i medlemsavgift till ett parti som inte vill ha mig som medlem, säger Ulf Johansson.

ANNONS

Samtidigt säger han att han inte har tagit ställning till frågan om han ska avgå från förtroendeuppdraget som en av Falkenbergs kommunrevisorer. Han anser att han skulle kunna sitta kvar där som ”politisk vilde”, utan partitillhörighet, även om han är utsedd på ett sverigedemokratiskt mandat.

Han är skarp i tonen mot partiet, och menar att SD velat utesluta honom för hans frispråkighet om att det förekommer rasism inom partiet. Ulf Johansson exemplifierar också med hur han och ordförande Sara-Lena Bjälkö på ett lokalmöte starkt reagerade när en medlem ställde frågan till den gästande rikspolitikern Kent Ekeroth: ”När blir det skottpengar på muslimer?”

– Att jag skulle utestängas på grund av mina ekonomiska affärer är ett svepskäl, säger Ulf Johansson som bakom sig har ett tiotal företagskonkurser, en dom för bokföringsbrott och en skuld hos kronofogden på ett par miljoner.

– Men det är naturligtvis en befrielse att lämna partiet, så att jag slipper följa deras diktatoriska kommunikationsplan som bland annat innebär att man utåt inte får kritisera andra partimedlemmar. Jag är fri att säga vad jag vill, säger Ulf Johansson.

Samtidigt betonar Ulf Johansson att han inte har någonting otalt med övriga styrelsen för SD i Falkenberg, där han varit vice ordförande i ett nära samarbete med ordförande Sara-Lena Bjälkö. Partiet har lokalt präglats av interna stridigheter, där styrelsen bland annat tog det ovanliga beslutet att utestänga fyra medlemmar från lokalerna eftersom de ansågs störa ordningen.

ANNONS

Louise Ekstrand, som i måndags uteslöts ur partiet, är däremot en av dem som kraftfullt kritiserar SD:s lokala ledning i Falkenberg.

– Jag tar det med en klackspark att jag är utesluten. För det går ändå inte att arbeta inom SD Falkenberg eftersom den helt och hållet styrs av Sara-Lena Bjälkö i nära samarbete med Ulf Johansson. Det är en enpersonsförening där man inte tillåts att fritt tänka, tycka eller lämna egna förslag, säger Ekstrand.

Såvitt hon vet har hennes uteslutning motiverats av att hon skulle ha trakasserat andra medlemmar, vilket hon förnekar.

– Jag skulle ha svarat till SD centralt och gett min syn, men jag hade inte möjlighet eftersom jag först hade problem med datorn och sedan blev svårt sjuk, säger Louise Ekstrand.

Troligen begär hon själv att få lämna uppdraget i socialnämnden, i synnerhet som hennes sjukdom gjort att hon ändå inte kunnat närvara vid de senaste mötena.

Sara-Lena Bjälkö, ordförande för SD i Falkenberg, vill just nu inte kommentera konsekvenserna av Ulf Johanssons avhopp. Hon menar att det fortfarande finns vissa frågetecken som behöver rätas ut, och till dess är han i alla fall formellt på papperet vice ordförande, enligt Bjälkö.

ANNONS

Louise Ekstrands uteslutning avböjer Bjälkö helt att kommentera, eftersom Bjälkö inte själv hade fått partiets bekräftelse på att den skett.

FAKTA: SD i kommunpolitiken

Sverigedemokraterna (SD) fick 11 procent av rösterna vid kommunvalet i Falkenberg 2014.

Det innebär att partiet har 6 av 51 mandat i kommunfullmäktige, vilket skulle ha kunnat ge dem möjlighet att påverka i vissa avgörande frågor. För om de sex ledamöterna ansluter sig till en i övrigt enig opposition i någon fråga, så skulle de bilda majoritet gentemot den styrande borgerliga alliansen.

Men efter olika avhopp kan SD inte fylla fler än fem av sex stolar vilket innebär att en eventuell vågmästarroll gått förlorad för Sverigedemokraterna.

ANNONS