Scientologer bakom drogföreläsning

Falkenbergs gymnasieskola fick betala för en föreläsning som bokades av i sista stund. Föreningen bakom kopplas samman med scientologirörelsen.

ANNONS
|

Det var i en rad uppmärksammade reportage 2012 som Svenska Dagbladet avslöjade att föreningen drogfritt.nu spred information till ungdomar som saknade vetenskapligt stöd, bland annat om psykofarmaka och drogeffekter. Tidningen visade även på en koppling mellan föreningen och scientologirörelsen. Granskningen fick stor uppmärksamhet när det visade sig att föreningen föreläst i ett stort antal svenska kommuner.

För några år sedan bytte föreningen namn till droginformation.nu – samma namn som dök upp på en av kommunens fakturor som HN granskat från förra året. En föreläsning för 3 000 kronor.

Ingrid Nilsson var den lärare som både bokade, och senare även bokade av, föreläsningen.

ANNONS

– Jag fick veta av en kollega att de hade samröre med scientologirörelsen. Jag reagerade och kontaktade rektorn. Vi bestämde oss för att säga nej. Vi kände att vi hade ett ansvar gentemot eleverna, berättar Ingrid Nilsson som numera använder sig av händelsen för att i undervisningssyfte illustrera vikten av källkritik.

Tidigare var föreningen även öppen med att föreläsningarna grundade sig i "Narconons evidensbaserade metod". Narconon är ett företag som drivs av scientologirörelsen. Metoden är kraftigt ifrågasatt av vetenskapen. Men föreläsningarna har utvecklats sedan dess, berättar föreningens grundare Åsa Graaf för HN.

Föreläsaren Alexander Breeze känner igen kritiken men tycker att den är orättvis. Både han, och föreningens styrelseordförande Åsa Graaf, är förvisso scientologer men det borde inte spela någon som helst roll, menar han.

– Jag har hållit på med de här föreläsningarna i 22 år. Hade jag haft en dold agenda så hade jag varit borta för länge sedan. Då hade jag inte blivit anlitad, jag hade varit slut, säger han.

Att blanda in privata trosuppfattningar, tycker han är diskriminerande.

– Hade det här handlat om muslimer eller romer så hade det aldrig tagits upp i media.

Nils Stenström är forskare på Socialstyrelsen och har arbetat med kunskapsutveckling kring drogprevention i många år. Han är inte särskilt imponerad av drogförebyggande föreläsningar över huvud taget.

ANNONS

– Enbart information är helt meningslöst och leder ingenstans. Det har varit belagt inom forskningen sedan 30 år. Skolorna borde göra något verkningsfullt istället, säger han.

ANNONS