SCA anställer 25 personer

Det går bra för SCA:s fabrik i Falkenberg. Nu rekryteras 25 personer till nya produktionslinjen som startas upp.

ANNONS
|

Ursprungligen räknade SCA med att anställa 15 processoperatörer för att sköta deras nya blöjmaskin. Den installeras under våren 2017, men de insåg snabbt att det behövdes fler.

– Vi har haft en del på vikariat och såg över bemanningen. Vi kommer anställa tio till, säger fabrikschef Mattias Johansson.

Ansökningstiden har precis avslutats. Tolv personer har redan skrivit kontrakt och intresset är stort för jobben.

– Man ser vad som händer i Halland. Det är ju en del företag som har varslat, säger Mattias Johansson.

Operatörerna till nya maskinen kommer producera mindre blöjstorlekar får utbildning på befintliga maskiner, medan den nya färdigställs på plats i Falkenberg någon gång i mars.

ANNONS

– Efter cirka en månad kan de jobba som operatörer. Men att lära sig sådana här maskiner på riktigt, det tar två, tre år.

Just utbildning är något som SCA har för avsikt att satsa mycket på framöver. Tre operatörer har tidigare anställts för att täcka upp när arbetslag är på utbildning. Nu letar företaget även efter en person vars uppgift ska bli att utveckla både utbildningsdelen och organisationen ytterligare.

– Vi vill bli ännu bättre än förut. Vi har inte ren klassrumsutbildning utan räknar med att personalen tar till sig 70 procent av kunskapen genom det dagliga arbetet och kollegor. Tio procent av utbildningen sker i klassrummet och 20 procent får de genom återkoppling.

Tidigare har småblöjstillverkningen skett i Polen. I samband med nyinstallationen och utökad framtida produktion byggs fabriken om i Falkenberg, bland annat byggs nya utrymmen för råvarulager och filteranläggning.

– Vi är lite efter med bygget men planerar att bli färdiga i tid. Det var lite svårt att få tag i stål, det var inte något vi hade räknat med, säger Mattias Johansson.

Nya arbetssätt har förbättrat produktionen. Tidigare hade fabriken till exempel fler oplanerade stopp på maskinerna.

ANNONS

– Vi jobbar annorlunda med underhåll och andra processer, stannar maskiner medvetet vissa skift för att göra rent. Men det är flera faktorer och förbättrad teknik som bidragit till resultatet.

Även hanteringen av råvarumaterial har gjorts om. De sju automattruckarna som flyttar material har en extra fil att förfoga över, "Bumblebee" åker förbi med material där vi står i fabriken.

– Vi hade en namntävling för dem så det är operatörerna som döpt truckarna, säger Mattias Johansson.

ANNONS