Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Satsning på ny mötesplats ska öka tryggheten på Falkagård

En helt ny mötesplats för både unga och gamla ska bidra till ökad trygghet på Falkagård. Verksamheten öppnar så snart renoveringen av lokalerna är klar. Framtid Falkenberg, som står bakom satsningen, har höga förhoppningar.

På en pressträff på onsdagen presenterade partierna i Framtid Falkenberg en ny satsning som ska öka tryggheten på Falkagård. Initiativet består av att öppna en mötesplats i tegelhuset som tidigare givit plats åt både Stenfalkens fritidsgård och Stenfalkens förskola. Huset har flera gånger utsatts för vandalisering och skadegörelse men har nu renoverats ytterligare en gång.

– Vi presenterar en mötesplats som är nyrenoverad efter den senaste branden. Tanken är att alla i staden, men framförallt boende på Falkagård och i Norra Stafsinge, ska kunna mötas här, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

Den nya mötesplatsen är inte bara avsedd för ungdomar utan ska kunna nyttjas av människor i alla åldrar. Idén kommer från början från de boende i området.

– Vi har haft en dialog med grannskapsföreningen och deras stora medskick var att det verkligen behövs en sådan här mötesplats för alla, säger Per Svensson (S).

Ska fungera för alla typer av aktiviteter

Verksamheten öppnar så snart renoveringen är klar och när pandemiläget tillåter. Hittills har en person anställts som samordnare och tanken är att hen ska föra dialog med både invånarna, föreningar och näringsliv och på det sättet planera olika aktiviteter. Georgia Ferris (KD) beskriver det som ett ”allaktivitetshus”.

– HSB har tidigare tillhandahållit en lokal men den har man upplevt som för liten. Vill ungdomar till exempel anordna en pingisturnering så ska de kunna göra det, och vill seniorerna köra gympapass eller ha våffelcafé ska de kunna göra det, säger hon.

Kostnaden för att renovera det brandskadade huset har till stor del täckts av försäkringar. Utöver det kostar det omkring 300 000 kronor per år att hyra huset av Fabo. Lokalen ligger centralt i norra Stafsinge, på gränsen mellan bostadsrättsområdet och hyresrättsområdet och erbjuder bland annat två rejäla samlingssalar, en köksdel, omklädningsrum och tillgänglighetsanpassade toaletter. Utöver det finns en utomhusaktivitetsyta på baksidan med basket- och fotbollsplan.

– Vi hoppas att det ska bli mycket liv och rörelse här och det faller också väl samman med vårt folkhälsomål. Vi vill kunna ge ökad trygghet men också en möjlighet för människor att träffas och röra på sig, vilket tyvärr blivit väldigt eftersatt nu i och med coronapandemin, säger Georgia Ferris (KD).

Möten över generationsgränserna ska skapa trygghet

Falkagård är ett område som under en längre tid varit utsatt för oroligheter och brott som bränder, bråk, stölder och stenkastning mot blåljuspersonal. Markus Jörngren (MP) hoppas att satsningen på den nya mötesplatsen ska kunna öka tryggheten och gemenskapen bland de boende i området.

– Det vi hoppas på är möten över generationsgränserna och att folk ska lära känna varandra. Det är det som bygger trygghet och det är dit vi vill, säger han.

– När ungdomar kommer och frågar efter något de vill göra kan vi säga att ’vi hjälper er och vi har en perfekt lokal för det också’, säger Georgia Ferris (KD).

Oppositionen är positivt inställd till initiativet

Anneli Andelén (C), oppositionsråd, Falkenbergs kommun, håller med de styrande partierna och tycker att mötesplatsen på Falkagård är ett bra initiativ.

– En mötesplats för både gamla och unga är otroligt positivt och precis vad som behövs för att möta oroligheterna som varit på Falkagård, säger Anneli Andelén.

LÄS MER: Boende på Falkagård vill att kommunen gör mer

LÄS MER: Lokaler förstörda i mordbrand på Falkagård

LÄS MER: Brand i fasad på fritidsgård

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här