Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Sara Wennerström från Slöinge vann stort jämställdhetspris

Årets Stellabagare är Sara Wennerström som driver Solhaga stenugnsbageri i Slöinge. Stellagalan delar ut priser i olika kategorier som syftar till att främja jämställdhet inom branschen.

Sara Wennerström som driver Solhaga stenugnsbageri i Slöinge har vunnit priset ”Årets stellabagare”.

– Det var helt oväntat. Det var många andra bagare nominerade som jag har djup respekt för. Man går i sin vardag och gör sina små saker i lilla Slöinge och plötsligt har någon sett det. Det är fantastiskt att få bekräftelse på det jobbet som har lagts ner.

Varför drog du det längsta strået i tävlingen?

– Eftersom jag ser inte mitt bageri som bara ett bageri. Det är något större. Det är mitt sätt att utveckla byn jag bor i men också mitt sätt att coacha och utveckla andra människor.

– Vi försöker odla ett kreativt klimat med högt i tak på vårt bageri. Vi ifrågasätter traditionella metoder och försöker hitta nya sätt att jobba på. Både för den goda smakens skull men även för kvalitén och hållbarheten. Just nu funderar vi mycket kring framtidens mat och vad som är hållbart.

I prispotten finns det inga pengar. Men det är inte något som Sara Wennerström är bitter över.

– Det är en ära att vinna. Många tror att den konkreta nyttan av att vinna såna här priser är en ökad försäljning, men så är det inte. Utan det handlar om att synas så att fler vill vara en del av vårt bageri. Som ett litet företag på landsbygden kan det vara svårt att hitta arbetskraft men såna här priser hjälper till.

Verkar för jämställdhet inom branschen

Stellapriset är, enligt egen utsago, ”priset som inte borde behövas” eftersom syftet är att främja jämställdhet inom branschen.

– Så länge kvinnor tjänar mindre för samma arbete finns det ett problem. Det är ett exempel på en väldigt synlig orättvisa, säger Sara Wennerström och fortsätter:

– Men det finns också osynliga problem som är svårare att sätta fingret på. Det handlar om strukturer och hur man hjälper varandra framåt.

Har du själv stött på problem eftersom du är kvinna?

– Det har nog alla kvinnor gjort. Sen handlar det om hur man tacklar problemen. Jag har försökt köra mitt egna race och jag har haft turen att jobba med män där jag upplevt att det inte har spelat någon roll att jag har varit kvinna.

– Men givetvis har jag stött på kommentarer och insinuationer som inte är acceptabla.

Stellagalan

Stellagalan har jämställdhet inom gastronomin som mål och delar ut ett antal priser varje år. De vill synliggöra de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna och bygga broar mellan mentorer och unga i branschen. Förutom den årliga galan anordnar teamet bakom även forum, debatter och möten på samma tema.

Stellagalan.se

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här