Sandslott i Minecraft ska locka fler till förening på Långasand

Än kan ingen vinnare koras i Långasands fastighetsägareförenings digitala sandbyggartävling då inga bidrag har skickats in. Men arrangören hoppas att det vänder och att moderniseringen ska locka fler medlemmar.

ANNONS
|

– Föreningen bildades 1957 och har inte utvecklats sedan dess och vi tappar medlemmar, säger föreningens ordförande Thérèse Troedsson.

Att hålla den årliga sandbyggartävlingen som vanligt var inte aktuell i och med coronapandemin. Då vice ordförande Carl Tönsgårds barn spelar Minecraft kom idén att köra tävlingen där.

I söndags skulle etapp ett ha avgjorts, men än har inga bidrag kommit in.

– Vi har haft cirka tio personer som varit inne och byggt, men ingen som sparat ner och skickat in sina verk, säger Carl Tönsgård.

– Vi vet att föräldrar sett att vi har en tävling och frågat sina barn som spelar Minecraft om de vill vara med. Så de har kanske inte tryckt på tävlingsmomentet så mycket, säger Thérèse Troedsson.

ANNONS

Zombieapokalyps vann tävlingen

Något som lockat fler tävlande var en coronaanpassad version av ”analoga” sandbyggartävlingen som hölls i helgen. Vanligen bygger ungefär 25 lag samtidigt på stranden, i år deltog nio lag med konstverk som de byggt under valfri tid under två dagar. Bidragen fotades och skickades in till juryn. Vinnare i gruppen ett var laget Zandig zommarapokalyps med kusinerna Barck- Holst; Harald, Elsa, Ylva, Magnus och Folke

– Vi ville göra något som kom upp ur havet. Först funderade vi på robotar som krälade upp, men bestämde oss för zombies, säger Elsa.

Svårast var att placera ut kropparna på rätt avstånd och att göra dem kusliga.

– Och ta en bra bild på dem, eftersom man tävlade med ett foto av sandkonstverket, säger Magnus.

Medlemsantalet sjunker

Under de senaste två åren har fler initiativ tagits av styrelsen för att få in, främst yngre, medlemmar. Frukostföreläsningar där medlemmarna själva berättar är en, sedan firas de sedvanliga högtiderna som valborgsmässoafton och midsommar.

– Vi behöver höra med de bofasta vad de vill ha. Nu har vi mest aktiviteter i juli när sommargästerna är här, säger Carl Tönsgård.

Av 430 fastighetsägare är 289 medlemmar i den ideella föreningen idag, en siffra som behöver stiga för att det ska vara idé att ha en förening enligt Thérèse Troedsson.

ANNONS

Hon berättar att det var mer bykänsla i området förut. Alla visste allt om alla. Men i takt med att området växt och en generationsskiftning skett har det ändrats.

– Vi finns för att skapa en trivsam miljö åt medlemmarna, men idag verkar man inte engagera sig i föreningsliv på samma sätt som förut.

ANNONS