Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Undersökning av brottsplatsen efter rånet. Bild: Christina Wagner

Samtliga misstänkta för rånet mot Strandbaden är släppta

Efter överklagande släppte hovrätten tidigare två av de misstänkta ur häkte. Nu har åklagaren på eget initiativ även släppt de två övriga.

– Men förundersökningen fortsätter, säger åklagare Klas Lundgren.
Det beskedet innebär att misstankarna ännu inte är avskrivna. De fyras eventuella inblandning i rånet mot hotellanläggningen Falkenberg Strandbad utreds fortfarande.
Men den här vändningen tyder på att de fyra plockades in på tämligen lösa grunder. Hovrätten hade redan försatt två av de misstänkta på fri fot efter överklagande av häktningarna.

Åklagaren skulle senast i morgon, fredag, begära förlängning av häktningstiderna för de två övriga (som ännu inte hade valt att överklaga sina häktningar till hovrätten). Men inför den tidsgränsen valde åklagaren på eget initiativ att släppa de två, en 19-årig man och en 27-årig man, båda hemmahörande i Båstads kommun. Frisläppandena skedde i onsdags.
Därmed kan man vänta sig att utredningen går in i ett långsammare skede. När någon är frihetsberövad, så görs till exempel tekniska analyser med förtur för att utredningarna snabbare ska kunna slutföras. Personer ska, om möjligt, inte behöva sitta häktade alltför länge i väntan på slutförd utredning och eventuellt åtal.
När samtliga nu är försatta på fri fot, så krävs inte samma tempo i utredningen.

Utvecklingen i fallet kan ses som en besvikelse för utredarna, eftersom man uppenbarligen inte heller har lyckats stärka bevisningen genom de husrannsakningar som gjorts efter gripandena. Kanske är man helt fel ute i sina misstankar mot just dessa fyra, vilket i så fall kommer innebära svårigheter att söka sig fram till ett annat spår.
En av advokaterna, som gick till hovrätten för sin klients räkning, ansåg i sin inlaga att bevisningen huvudsakligen bestod av vaga uppgifter om de misstänktas bekantskap med varandra och iakttagelser av bilar som möjligen kunde sättas i samband med dem.

Rånet mot Strandbaden skedde natten till den 8 januari, då maskerade män tog sig in på hotellet. De var försedda med yxa och kofot och band tre ur personalen med buntband. De fick med sig tre kassaskåp som innehöll kontanter. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här