Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samhalls städning på Tullbroskolan i Falkenberg har inte levt upp till kraven. Bild: Jenny Johansson
Samhalls städning på Tullbroskolan i Falkenberg har inte levt upp till kraven. Bild: Jenny Johansson

Samhall tvingade betala böter på grund av för dålig städning

Samhall i Falkenberg får kritik för städningen på Tullbroskolan. Den sköts så dåligt att Samhall under en tid tvingats betala 3000 kronor i vite varje dag, och nu har de tagit hjälp av ett annat städföretag för att klara kraven.

Samhall vann en upphandling för åren 2018 till och med 2021 där de ska ansvara för tre av sex städområden inom Falkenbergs kommun. De andra tre områdena städas av företaget Ada Servie Partner. Samhall har städat i kommunen länge och för det mesta gjort det problemfritt, men på Tullbroskolan har städningen varit undermålig vilket till slut fick serviceförvaltningen att tröttna.

– Vi har under en tid märkt att kvaliteten på städningen på Tullbroskolan inte har hållit måttet och vi har jobbat hårt med Samhall för att försöka åtgärda det, säger Anna Bodiroza som är lokalvårdssamordnare på serviceförvaltningen.

När avdelningen Kost och Städ under serviceförvaltningen gjort kontroller på skolan har bland annat den dagliga städningen av toaletterna inte levt upp till kraven.

I en insändare i HN från mars i år berättar en elev på Tullbroskolan om ofräscha toaletter och överfulla papperskorgar som enligt hen inte töms tillräckligt ofta. Trots flera kontroller och krav på förbättring inom en satt tidsram blev situationen inte bättre. Under fyra veckor tvingades Samhall därför betala ett vite på 3000 kronor om dagen.

– Det är inte någonting man vill behöva göra men vi behövde ta i lite hårdare samtidigt som vi ville ge dem en chans. Det är inte pengarna vi jagar utan en fräsch skolmiljö, säger Anna Bodiroza.

Lars Leijström, en av rektorerna på Tullbroskolan, berättar att de var riktigt nöjda med städningen efter semestrarna men att det blivit sämre och sämre under hösten.

– Det har varit smutsigt och dammigt och känslan av att det inte är rent. Ibland har det varit ställen, till exempel klassrum, som inte städats alls, säger han.

På måndagen hölls ett möte med Samhall, Tullbroskolan och kommunen där resultatet blev att Samhall slipper vitet från och med nu.

– Det finns fortfarande saker som inte är helt hundra men de följer sin handlingsplan och det har blivit bättre, säger Anna Bodiroza.

För att nå kvaliteten som krävs ska Samhall, åtminstone tillfälligt, ta hjälp av Ada Servie Partner, som städade Tullbroskolan innan Samhall vann upphandlingen.

– Det är inte optimalt och varken vi eller Samhall vill ha det så. Förhoppningen är givetvis att man ska kunna ta tillbaka allting på egen marknad snart. Samhall städar på ställen där det fungerar utmärkt och det är en leverantör vi känner väl och vill ha ett gott samarbete med, säger Anna Bodiroza.

LÄS MER: Nej, Samhall dumpade inte priset på städningen

LÄS MER: Städningen överklagades utan framgång

LÄS MER: Städningen överklagades utan framgång

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här