Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Samhall, Fredrik Sandberg / TT
Bild: Samhall, Fredrik Sandberg / TT

Samhall fick betala straffavgift från flera skolor

Samhall har fått betala vite för bristande städning på flera skolor i Falkenbergs kommun. Efter att fått ta in hjälp ska de snart börja städa igen på egen hand.

I november hade Samhalls städning brustit till den gräns att bolaget fick betala 3 000 kronor i vite per dag på fem skolverksamheter i Falkenbergs kommun. Totalt landade notan på 270 000 kronor i viteskostnader för perioden.

LÄS MER: Samhall tvingade betala böter på grund av för dålig städning

Sedan dess har Samhall tagit hjälp av företaget Ada Service Partner för att klara av städningen i kommunen. Men från och med den första mars kommer Samhall åter igen att ta upp städningen på egen hand. Åtminstone fram till årsskiftet, då kontraktet löper ut.

— Det har blivit mycket bättre och verksamheterna är mer nöjda. Men det är inget optimalt läge vi sitter i, det är inte såhär vi vill ha ett avtal och det är inte såhär Samhall vill ha det, säger Anna Bodiroza, som är lokalvårdssamordnare på serviceförvaltningen i kommunen.

Enligt Anna Bodiroza började problemen efter det att Samhall vann upphandlingen för att städa på ett tredje område i kommunen, utan tillräckligt med personal. Den bristande städningen bidrog till att personal från kommunens sida fick genomföra fler kontroller.

— Det var det stora området de vann, med flest förskolor och skolor. Då började det knaka på andra ställen också eftersom de behövde flytta på personal. Det har varit två tuffa år, får jag säga. Men vi är positiva och vill att det ska bli bra.

”Ingen av våra kunder ska behöva ha det på det viset”

Samhalls distriktschef Mattias Ipsonius håller med om att bristen på personal varit en bidragande orsak till den dåliga städningen i kommunen.

— Inledningsvis var det en tuff uppstart, absolut. Vi hade en ganska kort uppstartstid och man hade önskat att det fanns mer tid. Nu upplever vi att vi har rätt mängd medarbetare på plats, säger han.

Tog ni på er ett för stort uppdrag, med tanke på hur det brustit?

— Det är svårt för mig att gå in i den diskussionen, det var innan min tid här som vi startade igång det uppdraget. Men jag beklagar de brister som varit i vår städleverans. Ingen av våra kunder ska behöva ha det på det viset, säger han och fortsätter:

— Nu har vi jobbat för att säkerställa våra rutiner för våra medarbetare och gör täta egenkontroller för att säkerställa att vi levererar som vi ska. Vi anser att det finns tillräckligt med medarbetare och rätt kompetens nu. Vi håller alla tummar och tår för att det ska bli ett bra avslutande år på vår upphandling.

Samhall fick vite på följande:

Fajansskolan, mellan den 2 november och 20 november

Hertingsskolan, mellan den 2 november och 23 november

Tånga idrottshall, mellan den 2 november och 27 november

Falkenbergs gymnasieskola, mellan den 2 november och 25 november

Tullbroskolan, mellan den 2 november och 30 november

Källa: Falkenbergs kommun

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här