Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S vill erbjuda idrott i utökad sommarskola

Socialdemokraterna vill ha en utökad sommarskola i kombination med idrottsaktiviteter. Syftet är ökad integration och att fler elever når godkända betyg.

Bakgrunden till motionen är att Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, på sin semester av en slump mötte projektledaren för ”möjligheternas stad” i Borlänge. Han blev inspirerad av projektet som vill få föreningslivet att ta en mer aktiv roll i demokrati- och integrationsfrågor. Kommunen erbjuder också sommarskola i kombination med idrottsaktiviteter.

Socialdemokraterna föreslår därför att sommarskolan i Falkenbergs kommun ska utvecklas i stil med Borlängemodellen. I stället för att som förra året enbart vända sig till elever i årskurs 7 och 8 som inte når mål i matematik och svenska som andra språk, ska sommarskolan erbjudas till samtliga elever i årskurs 6–9.

Sommarskolans förmiddagar ägnas åt studier för att fler elever ska nå godkända betyg. På eftermiddagarna får elever testa olika idrottsaktiviteter eller andra aktiviteter med hjälp av stora och små föreningar i kommunen.

– Tjejer med utländsk bakgrund har svårare att komma i väg på aktiviteter när de kommit hem. Om föreningslivet är kopplat till skolan blir det mer naturligt, säger Peter Dygården.

Elever som lämnat nian utan godkända betyg skulle därmed ha sommaren på sig att hämta ikapp innan gymnasiet. Elever som redan når målen skulle få möjlighet att höja betygen ytterligare eller få coachning.

– Vi vill höja utbildningsnivån och ha ett mer inkluderande, integrerat Falkenberg. Detta är ett förslag där vi kan nå båda målen, säger oppositionsråd Per Svensson (S).

Den utökade sommarskolan skulle finansieras genom att söka pengar hos Arvsfonden, vilket Borlänge gjort. Socialdemokraterna menar också att den utökade sommarskolan inte bara skulle få fler elever att röra på sig utan också ge elever en chans att upptäcka föreningar som de annars kanske inte skulle ha hittat till.

– Föreningar kan rekrytera nya ungdomar. Företag får socialt arbete genom den förening man sponsrar, säger Per Svensson.

Också fler föräldrar skulle mötas och integreras när de engagerar sig i barnens idrott, menar S. De föreslår att kommunfullmäktige ska ge barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att tillsammans med kultur- och fritidsnämnden undersöka om det går att starta ett liknande projekt som Borlänge. S vill också att barn- och utbildningsnämnden ska få i uppdrag att undersöka om sommarskolan kan utvecklas så som partiet föreslår.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här