S-missnöje med svar om avgiftsfri skola

Socialdemokraterna är inte nöjda med barn- och utbildningsnämndens svar på motionen om avgiftsfri skola. Motionärerna vill att kommunen går ett steg längre än vad skollagen kräver.

ANNONS
|

Socialdemokraterna i Falkenberg vill säkerställa att skolan och förskolan, förutom den ordinarie barnomsorgstaxan, är helt avgiftsfri. Därför föreslog partiets företrädare i barn- och utbildningsnämnden under hösten att kommunfullmäktige ska besluta om att kommunens för- och grundskolor ska vara avgiftsfria samt ge barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att säkerställa att det beslutet följs ute i verksamheterna.

Motionärerna menar att skolor och förskolor i kommunen i dag tar ut avgifter i varierande summor varje år i form av medhavd matsäck, frukt till fruktstunder och kostnader i samband med andra aktiviteter.

– Det finns barn som då inte har råd att följa med och därför stannar hemma, säger Björn Jönsson (S), en av de som undertecknat motionen.

ANNONS

Men när barn- och utbildningsnämnden tog upp frågan på decembersammanträdet blev responsen inte vad motionärerna hade hoppats på. Nämnden skriver i beslutet att Falkenbergs kommun följer skollagen och där finns utrymme i lagen att ta ut mindre avgifter ibland. Alla skolor och förskolor förutsätts tolka lagen på liknande sätt. Socialdemokraterna i nämnden reserverade sig och deltog inte i beslutet.

– Vi har lite olika syn på vad avgiftsfri innebär. Nämnden har slagit fast att kommunen följer skollagen men vi vill gå ett steg längre. För oss är avgiftsfri noll kronor, säger Gabriella Geertinger (S).

Nu ska motionen vidare till fullmäktige. Där hoppas socialdemokraterna att motionen kan bifallas.

ANNONS