Så vill politikerna öka elevernas koncentration

Politikerna vill ha mobilfria lektioner, bland rektorerna är meningarna delade och eleverna är emot förbud. En motion som ska stötta skolpersonal som vill ha mobilförbud är på väg till fullmäktige.

ANNONS
|

Politikerna vill ha mobilfritt i skolan. Men det är upp till varje rektor att ta beslut om förbud. ”De största problemen finns på högstadiet och på gymnasiet”, säger Filip Bertilsson (M).

Även om det är rektorerna som tar beslut om eleverna ska få använda sina mobiler under lektionstid så vill Filip Bertilsson att politikerna ska markera att de är emot mobilanvändning. Han vill att barn- och utbildningsnämnden ska ta fram riktlinjer som ska göra undervisningstiden inom den kommunala grundskolan och gymnasiet fri från mobiltelefonanvändning.

– Det är viktigt för mig att vi ger stöd till lärarna och ser till att de inte behöver ta diskussioner och enskilda beslut. Det ska vara solklart vad som gäller och jag tror att personalen tycker att det skulle vara skönt med ett stöd från politiken, förklarar Filip Bertilsson som har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om mobiltelefonifri skolundervisning.

ANNONS

– Man behöver inte gå längre än till oss fullmäktigeledamöter för att se vad som händer om vi sitter och knappar på telefonen i stället för att lyssna på vad som sägs. Man tappar koncentrationen, säger Filip Bertilsson.

Barn- och utbildningsnämnden har yttrat sig om motionen. Nämnden förklarar att det är upp till varje grundskola och gymnasieskola att besluta ordningsregler som rör undervisningen och att det inte krävs fler riktlinjer utöver de ordningsregler som redan finns. Nämnden säger dessutom att koncentrationsförmåga och tillfredsställande resultat skapas med andra åtgärder än teknikförbud.

Filip Bertilsson håller inte med nämnden. Han anser att mobilanvändningen påverkar elevernas koncentrationsförmåga och inlärning på ett negativt sätt och i många fall störs andra elever och lärare av mobiler. Han hänvisar till en brittisk forskningsstudie som visar att studieresultaten ökar dramatiskt på skolor som inför mobiltelefonförbud. ”Som huvudansvarig för Falkenbergs elevers välmående och studieresultat är det vår uppgift att ska en så lugn och trygg studiemiljö som möjligt, där varje elev ges bästa tänkbara förutsättningar att fullt ta del av och delta i undervisningen”skriver Filip Bertilsson. Han föreslår att telefonerna under lektionstid ska vara inlåsta i elevernas skåp eller samlas in av läraren innan lektionen startar.

ANNONS

Oppositionsrådet Per Svensson (S) håller med motionären Filip Bertilsson om att mobiltelefoner inte hör hemma i klassrummen.

–Det är rektorernas ansvar att bestämma. Det kan vi inte ändra på. Men det är viktigt att skolpersonalen vet att de har politiken i ryggen när det gäller ett förbud. De ska veta att vi ser positivt till ett förbud.

Hur hanterade du mobiltelefoner när du arbetade som lärare?

– Det beror på situationen i klassrummet. Det hände att jag samlade in alla telefoner vid lektionens början. Mobiltelefoner är inte bra för inlärningen och stör lektionerna.

Kommunfullmäktige har sista ordet om motionen.

ANNONS