Så växer 140 havsnära bostäder fram på Bacchus

Om ett år ska de fyra höghusen med sammanlagt 140 bostäder på Bacchus vara helt klara. Arbetet har gått som planerat, men innan det var dags att sätta spaden i marken var det många hinder som skulle forceras.

ANNONS
|

För nästan precis fem år sedan kunde projektets ägare dra en suck av lättnad. I juli 2015 kom beskedet som möjliggjorde en exploatering på Vin och sprit-området, numera kallat Bacchus.

Mark- och miljööverdomstolen sa slutligen ja till projektet med sammanlagt 550 nya bostäder vid havet efter en rad överklaganden i olika instanser. Idag, fem år senare, är den första etappen på god väg att bli färdigbyggd.

Det innebär 140 nya bostäder på det som en gång var havsbotten och senare blev Vin och Sprit.

Jörgen Hallgren har varit med under hela processen. I dag är han delägare och vd. Han ska inom kort flytta in i en av lägenheterna tillsammans med sin hustru Fia.

ANNONS

Jörgen Hallgren är ursprungligen en bankman från Borås som under en tid var vd för Falkenberg recycling. När det norska företaget LTN köpte Vin- och spritområdet av det statliga företaget Svenska Lagerhus i början av 2000-talet blev Jörgen Hallgren vd och delägare hos LTN i Falkenberg.

– De ville ha en lokal kraft och jag tvekade aldrig, trots att jag insåg att det skulle innebära mycket jobb. Det fanns många tomma ytor, samtidigt hade LTN tankarna inne på bostäder, säger Jörgen Hallgren.

Han insåg snabbt att varvet på andra sidan Ätran skulle innebära problem med bullergränser.

– Jag tänkte att det måste gå att ha en dialog kring hur vi ska få samexistens. Det var min utgångspunkt.

Den plan som gäller för området är framtagen med hänsyn till bullerproblematiken. Idag finns inte en enda lägenhet som är bullerutsatt.

– Planen är unik eftersom man på väldigt få platser kan bygga strandnära. Strandskyddet upphävs eftersom halvön är konstgjord. Alla parter var intresserade av att använda nedlagd industri till något bättre, minns Jörgen Hallgren.

År 2015, när planen vunnit laga kraft, tyckte norrmännen att de var färdiga med projektet. Året därpå bildade Ilija Batljan Samhällsbyggnadsbolaget och i en av sina första affärer köpte han fastigheten med bland annat 58 000 kvadratmeter byggrätter i Bacchus.

ANNONS

– Han såg en potential i byggrätterna.

Därefter följde några turer som innebär att ett lokalt konsortium med bland andra Peterson och Hansson blev ägare till etapp ett. Ilja Batljan äger fortfarande tio procent av etappen och Jörgen Hallgren är även i den nya ägarkonstellationen delägare.

Första spadtaget togs 2017. Ägarnas mål var att bygga ett hus om året och så har det blivit. Men innan planen antogs tog kommunen det säkra före det osäkra och garderade sig mot framtida havsnivåhöjningar. Man beslutade att höja halvön med en meter.

– Det var bara för oss att acceptera och resultatet blev ju bra, konstaterar Jörgen Hallgren.

Kommunen och ägarna till Bacchus delade på kostnaden, 59 miljoner kronor.

2018 var det inflyttning i det första huset och i juni nästa år ska alla bostadsrättsägare vara på plats. I dag finns ett tjugotal lediga lägenheter och Jörgen Hallgren klagar inte på intresset.

– Det har gått fantastiskt bra och det är väldigt roligt att cirka 50 procent av dem som flyttar in kommer från andra platser än Falkenberg. Göteborgare, boråsare och folk från inlandet men även stockholmare har hittat hit. De flesta är par 50+ med utflugna barn, men det är även yngre personer som flyttat hit, säger Jörgen Hallgren.

ANNONS

När de sista bostäderna är klara är det dags för etapp två som ägs av Samhällsbyggnadsbolaget och HSB. Etappen innehåller bland annat cirka 400 bostäder i hus med 3-5 våningar. Men för att de ska kunna byggas måste återigen bullerfrågan lösas. Lösningen är ett parkeringsgarage närmast Ätran och ett hotell eftersom det gäller andra bullerkrav för hotell än för bostäder.

Förutom bostäder och hotell innehåller planerna en utbyggnad av den befintliga padelhallen, en idrottshall med läktare och fullhöjd, en teater, en bowlinghall och en bio med fyra mindre salonger samt restaurang och pub.

– Vi ser en utveckling som skulle kunna vara fantastik för området och för många aktörer i Falkenberg.

Läs mer här: Trafik till Bacchus blir en stridsfråga

Läs mer här: Två tredjedelar är sålt och nästa etapp planeras

Läs mer här: Här tas första spadtaget på Bacchus

Läs mer här: Så mycket kostar det att bo i Bacchus

Vin och Sprit

I mars 1999 informerades de 187 anställda på Vin och Sprit AB i Falkenberg om att anläggningen skulle läggas ner.

I Falkenbergsanläggningen, som öppnade 1976, var i första hand en tappningsfabrik för vin, både buteljerat och tetraförpackat.

Verksamheten omfattade även blandning av whisky och glögg och distribution av importerade drycker.

1992 beslöt Vin & Sprit att göra en omfattande investering och modernisering av Falkenbergsfabriken till en kostnad av närmare en halv miljard kronor

1999 lades Falkenbergsfabriken ned. Delar av produktion flyttades till Sundsvall och distribution till Stockholmsområdet.

ANNONS