Så togs nya Falkenbergs matdagar emot

Ett coronaanpassat Falkenbergs matdagar lämnade centrum. I stället fick besökarna på egen hand söka upp gårdsbutiker och caféer ute på landet. En succé enligt både odlare och konsumenter.

ANNONS
|

Falkenbergs matdagar brukar vara ett stort event inne i centrala Falkenberg där lokala odlare visar upp sina varor och produkter.

Men en mardröm om man vill hålla coronapandemin på avstånd. Så i stället för att ställa in så ställde Destination Falkenberg om och tog fram ett nytt koncept. Besökarna fick i stället lägga upp en runda och ta sig ut till odlarna på egen hand.

En av många gårdsbutiker som öppnade upp var Ullarps gård i Ugglarp. Ägarna Per-Anders Henriksson och Charlotte Pedersen, som drivit gården sedan 1994, gav tummen upp till idén.

Gillar att visa upp sin gård

– För oss är det väldigt positivt. Nu får vi möjlighet att visa upp oss i vår rätta miljö. Det kan vara svårt att lämna sin verksamhet hemma för att åka in till Falkenberg, säger Charlotte Pedersen.

ANNONS

– Man får en annan bild när man kommer hit och man ser var grejerna kommer från. Vi tycker det är jättekul, fyller Per-Anders i.

De bjöd besökarna på försäljning av egenodlade grönsaker, frukt och grönsaker med mera men även en inblick i deras djur som höns, grisar och lamm.

Familjen Atterklev, Patrik, Ulrika och barnen Agnes och Arvid, har en stuga i närheten och brukar besöka Ullarps gård.

– Jag tycker det här var en bra idé. Om man ställer in finns det en risk att det inte blir av alls framöver, säger Patrik Atterklev.

Paret Ann-Sofi och Villy Olsson från Mellbystrand hade planerat en heldag med stopp på en mängd ställen.

– Vi satt i morse och planerade var vi skulle åka. Vi ska bara glida runt och njuta, säger Ann-Sofi.

Unik öppning av Äppelgårdens café

Drygt fyra kilometer bort öppnade Äppelgårdens café i Slöinge upp för första och enda gången den här säsongen.

– Vi stod och vägde när vi planerade inför säsongen. Det var i mars/april och då såg det mörkt ut. Med coronaanpassning så lönade det sig inte för oss att öppna, säger Niklas Säwström som driver Äppelgården med sina föräldrar Jan och Gunvi..

– Det är en stor ekonomisk förlust och det är inte bra. Men mamma och pappa är i riskgruppen. Det var pengarna eller livet och då är det inte svårt att välja.

ANNONS

Besökarna stod i kö för att få smaka på äppelkaka och äppelpaj.

– Det visar sig att folk har ett stort sug och vi är fast beslutna att köra igång nästa säsong, säger Niklas Säwström.

I kön väntade Elisabeth Bäckstedt och Eva Bergsten från Halmstad.

– Det är jättetrevligt att åka runt till olika ställen. Vi ska vidare till andra ställen i Glommen, Skrea och Kvibille efter det här, säger Elisabeth.

Läs också: Ett år efter olyckan som förändrade allt

ANNONS