Så stoppades yxmannen i Falkenberg

”Vänd! Det kommer en man med yxa”. Under några dramatiska minuter spred en man skräck i centrala Falkenberg i januari. Vittnen berättar nu om händelsen. Dessutom åtalas mannen för misshandel av två kvinnor och ett falsklarm.

ANNONS
|

Den 28 januari upptäcker en kvinna hur en man ramlar gång på gång på Hotellgatan i Falkenberg. Hon ser hur det trillar ur en yxa ur mannens plastpåse. Mannen tar upp yxan och rumlar ner mot ån i riktning mot Grand hotell.

Där står hennes sambo. Sambon får syn på mannen med yxan. Yxmannen är på väg att runda ett hörn där en mamma med barnvagn kommer från andra hållet. Sambon ropar: ”Vänd! Det kommer en man med yxa”.

Vittnet varnar mötande personer

Han tänker att ingen ska blir rädd eller skadad och går före mannen med yxan för att varna mötande personer. Plötsligt ansluter en lång man. De tre hamnar på trottoaren i höjd med Down Town. Sambon börjar prata med mannen. Då tar den långa mannen tag om yxan och säger: ”Släpp nu”.

ANNONS

Mannen med yxan släpper tillhygget utan större motstånd och strax efteråt ansluter polisen för att ta hand om yxmannen.

Den misstänkte mannen, som är i 25-årsåldern, säger i polisförhör att han skulle till en bekant och hugga ved. ”Men det kanske inte var det lämpligaste sättet att förflytta en yxa på”, säger han.

Han minns dock inte mycket av händelsen då han uppger att han druckit en hel del alkohol. ”Men jag hade inte något brottsligt syfte”, säger han.

Han misstänks för brott mot knivlagen, grovt brott. Men det här är inte det enda brottet han utreds för. Några dagar innan yxhändelsen ska han ha ringt 112. Han uppgav då att han hade misshandlat en tjej så att hon var medvetslös.

Misshandlade en anställd på ett hotell

När polisen anlände till platsen visade det sig att han bara hittat på allt. Han säger att han ringde för att han hade tråkigt.

Dagen efter gick han dock till attack mot en kvinnlig anställd på Varbergs stadshotell. När kvinnan skulle avvisa honom från hotellet blev hon misshandlad. ”Han började bara slå mig, vet inte hur många slag men ungefär tio. Jag skrek så högt jag kunde på hjälp”, säger kvinnan i förhör.

Mannen misstänks för ytterligare en misshandel på juldagen i Falkenberg. Där ska han helt oprovocerad gått fram till en yngre tjej och slagit henne i ansiktet med knytnävarna när hon väntade på en buss på Stortorget.

ANNONS

Mannen erkänner samtliga brott.

Han åtalas nu i Varbergs tingsrätt för brott mot vapenlagen, grovt brott, misshandel, falskt larm och ringa narkotikabrott.

LÄS MER: Yxmannen erkänner allvarliga brott

LÄS MER: Ögonvittnen beskriver dramatiken

ANNONS