Så ställer körskolorna om i coronatider

Halverade grupper på handledarkurser, handsprit på alla bord och ytor samt ändrade avbokningsrutiner. Det är några av åtgärderna som trafikskolorna i Falkenberg tagit till under pandemin.

ANNONS
|

– Det har aldrig varit så rent här, konstaterar Joakim Johansson och Sandra Ström i receptionen på Murtans Trafikskola.

Allt som eleverna kommer i kontakt med i bilen under körlektionerna spritas efteråt, liksom bord och ytor inne i lokalerna. Eleverna får bara komma om de är fullt friska och det går nu att avboka lektioner tätare inpå utan att behöva betala någon avgift.

– Vi kör också med två bilar istället för en på halkbanan (risktvåan). Så slipper man sitta tre personer i baksätet och kramas, säger Joakim.

Mitt i samtalet kommer Alex Palsäter, 18 år från Vessigebro, in i lokalen. Han har precis tagit körkort.

ANNONS

– Utbildningen tog lite längre tid än planerat. Jag pluggade extra mycket på det praktiska, som koppling och växling, för att vara säker på att klara det. Jag har tagit mopedkort innan så jag kunde teorin rätt bra, säger Alex.

Längre kötider för teoriprov till körkortet

Hos Trafikeskolegruppen på Biblioteksgatan har man vidtagit liknande åtgärder. Även här finns informationsskyltar uppsatta med vädjan om att hålla avstånd och att sprita händerna.

En sak märkte Andreas Lennartsson och Christina Olsson på Trafikskolegruppen tydligt när gymnasieskolorna gick över till distansundervisning.

– Det blev stor skillnad när skolorna stängde. Körlektionerna blev färre eftersom vissa elever satt i till exempel Ullared och inte hann ta sig in till stan på håltimmarna, säger de.

Överlag har det ändå gått bättre än det värsta scenariot de hade målat upp på förhand och båda lägger till att de flesta av eleverna verkar gilla läget.

– Kötiderna till teoriproven har blivit längre, men det är inget vi kan styra över lokalt, säger Andreas och Christina.

Mer tid går åt till planering på Nya Trafikskolan

Nya Trafikskolan har fått ägna mer tid än vanligt till planering med eleverna, berättar Lars-Olof Bohlers och Maria Ris.

– Vi är öppna med det och eleverna har förståelse. Vissa har mer bråttom än andra och vi är lyhörda.

ANNONS

De har fått bra respons på sina uppmaningar i dessa pandemitider.

– Ungdomarna är jätteduktiga och vet vad de ska göra för att minska smittrisken. Vi trycker även extra mycket på teorin. Det är ännu viktigare att plugga nu med tanke på de längre kötiderna.

ANNONS