Lars Fagerström, Per Svensson, Marcus Jöngren och Georgia Ferris från Framtid Falkenberg presenterar satsningen under en pressträff.
Lars Fagerström, Per Svensson, Marcus Jöngren och Georgia Ferris från Framtid Falkenberg presenterar satsningen under en pressträff. Bild: Alma Tallborn

Så ska Falkenberg stoppa gängens rekrytering av barn

Falkenberg sjösätter en ny metod för att stoppa rekrytering av barn till kriminella gäng.
– Nu får det vara nog, vi accepterar inte längre att vi har social oro i två till tre bostadsområden i Falkenberg, säger Per Svensson (S).

ANNONS
|

Falkenbergs kommun ska sjösätta en ny metod för att komma till bukt med problemet att unga faller i händerna på kriminella gäng. Metoden går under namnet SSFP (skola, socialtjänst, polis och fritid) och riktas till barn i åldrarna 10-18 år.

I korthet är det en sorts mötesplats för aktörer inom skola, socialtjänst, polis och fritid. När någon av aktörerna iakttar riskbeteenden som kan leda till kriminalitet ska en SSPF-samordnare kontaktas och samla till möte, i samråd med vårdnadshavare.

Tillsammans ska dessa aktörer lägga upp planer på, och följa upp, förebyggande insatser för att bryta mönstret tidigt.

Detta kan låta som ett självklart åtgärdsförlopp när barn är på väg att falla in i kriminalitet. I dag finns det emellertid hinder som omöjliggjort för aktörerna att kunna samtala med varandra på ett öppet sett.

ANNONS

– Det som är unikt med SSPF är att vi i samråd med föräldrar lättar på sekretessen mellan de grupper som är inblandade. Det är för att det ska gå snabbare att förebygga negativa mönster, säger Georgia Ferris (KD).

Ska stoppa rekrytering av barn till kriminella gäng

Tidigare har det alltså på grund av sekretess varit omöjligt för till exempel skola och polis att byta information med varandra. Detta har ofta lett till att mönster upptäckts, och insatser kommit på plats, för sent.

– Detta är en väldigt bra modell för att kunna stoppa så tidigt som möjligt, innan barnen fått en så stor skuldsättning till gängen att de är fast. Vi har problem i kommunen med kriminalitet och ungdomsgäng och någonstans måste samhället gå in och stoppa att det kommer in nya unga, säger Per Svensson (S) och fortsätter:

– Nu får det vara nog, vi accepterar inte längre att vi har social oro i två till tre bostadsområden i Falkenberg.

En av de mest centrala aktörerna i SSPF är inte nämnd i akronymen. Hela projektet hänger på att föräldrar är villiga att häva sekretessen kring deras barn. Detta tror dock politikerna inte kommer vara ett hinder.

– När vi varit ute och pratat med föräldragrupper hör vi en stor frustration från många föräldrar att de tycker att de saknar verktyg. De ser vart detta är på väg men det vet inte hur de ska stoppa det, säger Marcus Jöngren (MP).

ANNONS

Politikerna eniga

Satsningen är en del i Falkenberg kommuns medborgarlöfte 2021 men löper vidare även efter årsskiftet. Metoden är beprövad i flertalet andra kommuner, såsom Göteborg och Norrköping, och i veckan utlyser Falkenberg tjänsten för samordnare.

– Jag är gammal lärare och kan verkligen se värdet av detta. Att det är öppna kanaler och dialog med varandra. Att vi kan lägga upp en plan tillsammans med familjen är jätteviktigt. Polisen har information som kan vara nyttig för både skola och socialen, säger Lars Fagerström (L).

Vad kommer detta kosta?

– Det enda som kostar är den nya tjänsten som samordnare. Sen ska man komma ihåg att det räcker med att rädda ett enda barn för att tjäna in de pengarna och istället gå plus, säger Georgia Ferris (KD).

Beslutet fattades av en enig församling under kommunstyrelsens senaste sammanträde.

ANNONS