Så många utnyttjade värdecheckarna från Falkenbergs kommun

3 408 presentcheckar delades ut. 2 734 har använts. Kullens skor fick in flest checkar. 143 användare valde att använda checken för skoinköp. Det gav 42 900 kronor till kassan.

ANNONS
|

Falkenbergs kommun valde inför påsken att ge samtliga 3 408 anställda en presentcheck på 300 kronor för att hjälpa handeln i en tid när coronapandemin gjorde tillvaron nattsvart för många näringsidkare. När sammanställningen är i stort sett klar visar det sig att många passade på att använda sina checkar som var giltiga fram till den 15 maj. Nu har så gott som alla företag som tog emot checkar lämnat in sina fakturor till ekonomikontoret.

Ekonomichef William Hedman har fått god respons på initiativet.

– Väldigt många tycker att det var en bra satsning och att kommunen förstod allvaret i ett tidigt skede.

ANNONS

Näringslivschef Jan Melkersson håller med:

– De har använts och de har haft en stor spridning, både inom kommunen och i olika branscher, De hade faktiskt en större spridning än vad jag väntat mig, säger Jan Melkersson.

– Jag känner att syftet blev väl uppfyllt och att de gav en kick till dem som var drabbade.

De utdelade värdebevisen motsvarar dryg en miljon kronor. Kostnaden för de värdebevis som lösts in landar på cirka 820 000 kronor (något företag kan ligga efter med redovisningen), det innebär att cirka 80 procent användes i någon butik, restaurang eller annat i Falkenbergs kommun. Sammanlagt har 122 företag lämnat in sin redovisning till ekonomikontoret.

Kullens skor, Intersport, ICA Kvantum, Gekås, toppar listan över flest redovisade checkar. Sammanställningen visar att många valde att använda påskpresenten för matinköp, men många valde att göra ett restaurangbesök. Bland restaurangerna var det Laxbutiken och Rådhustorget 1 som lockade flest besökare.

Även om utfallet av initiativet var gott så tror Jan Melkersson inte att det blir en upprepning nästa påsk. Däremot tror han att satsningen på ett presentkort som gäller i butiker, restauranger och annan verksamhet i kommunen som till exempel företag kan ge bort till sina anställda kommer att bli uppskattade. Det är ett gemensamt presentkort som kommer att vara giltigt på ett trettiotal olika butiker, restauranger och aktivitetsföretag och även andra typer av tjänsteföretag.

ANNONS

Läs mer här: Nytt presentkort lanseras för butiker i Falkenberg

Läs mer här: Falkenbergs kommuns värdebevis till anställda stöttar näringslivet i coronatider

ANNONS