Daniel Johansson, biträdande socialchef på Falkenbergs kommun, säger att läget är allvarligt bland personalen inom äldreomsorgen.
Daniel Johansson, biträdande socialchef på Falkenbergs kommun, säger att läget är allvarligt bland personalen inom äldreomsorgen.

Så många är smittade inom äldreomsorgen

Smittoläget bland brukarna inom särskilt boende är just nu låg. Värre är det för personalen inom äldreomsorgen. Färska siffror visar att 16 stycken just nu är hemma sjuka i covid-19.

ANNONS
|

I nuläget finns det ingen större spridning av covid-19 bland de som bor på särskilt boende i Falkenbergs kommun. Det säger Daniel Johansson, biträdande socialchef på kommunen.

– Vi gick igenom läget i morse och det ser rätt bra ut. Furugården är helt friskförklarad. På Boken är samtliga friska men inte friskförklarade ännu, läkaren kommer dit i morgon (läs onsdag). På Solhaga är det fyra som är smittade. Det ser ganska ljust ut jämfört med fyra, fem veckor sedan, säger han.

Värre är läget för personalen inom äldreomsorgen i Falkenberg. Utöver vanliga sjukskrivningar och vabb var det i fredags var totalt 16 stycken smittade med covid-19.

ANNONS

– Det kanske inte låter speciellt mycket då det är drygt 1000 anställda. Men det är koncentrerat till vissa arbetsgrupper och då blir det märkbart. Tidigare har vi legat runt fyra per vecka och i förra veckan var det 16.

– Det var en topp efter jul och nyår och tio dagar efter. Det börjar nu gå ner igen, säger han.

Klarar ni av det rent personalmässigt?

– Ja, det gör vi. Det har varit tuffast läge inom särskild boende-verksamheten. Titt som tätt har det varit allvarligt. Vi har legat på gränsen att hantera det. Får vi ytterligare sjukskrivningar är det tufft.

– Men än så länge har vi hanterat det och det är tack vare att personalen gör ett sådant fantastiskt jobb. Många gör längre pass och en del blir beordrade att göra extra pass.

Det låter som att det måste slita på personalen?

– Vi gör temperaturmätningar för att vara rädda om personalen. De är trötta och slitna, många har inte fått den ledigheten som de behövde. Men vi är inte oroliga att de inte ska klara av det nu, de är så inne i det.

– Det blir nog tuffare när vi går in i normalläge igen. Vad händer då, går luften ur? Vi ska prata om de här frågorna på torsdag och vad det är för typ av åtgärder vi behöver göra för att stötta personalen då, säger Daniel Johansson.

ANNONS

Samtliga som bor på särskilt boende har fått första dosen av vaccin. Just nu håller personalen på att vaccineras. Runt 350 av totalt 1200 som tackat ja har vaccinerats. Men mellan 20-25 procent av personalen har hittills tackat nej till att vaccinera sig.

– Det är klart att vi hoppats att fler skulle vaccinera sig i det inledande skedet. Vi vill ju stoppa smittvägar in och vaccinationen är det viktigaste verktyget vi har. Men vi känner ändå oss förhoppningsfulla att fler kommer vaccinera sig, säger Daniel Johansson.

Hittills har ingen av de vaccinerade visat upp några bieffekter.

ANNONS