Så länge håller svampsäsongen i sig

Inte mindre än 58 olika svamparter! Så många arter hittade svampplockare i Sjönevadstrakten i helgen. Svampkonsulent Alice Berglund är säker på att säsongen kommer att hålla långt in i oktober, om vädrets makter står oss bi.

ANNONS
|

Fem frågor till svampkonsulent Alice Berglund som var med om att hitta 58 olika arter under en utflykt i svampskogen i helgen.

Berätta om utflykten?

–Vi var ett trettiotal personer som åkte iväg till Sjönevadstrakten. Jag vill inte närmare beskriva var vi var. Det var Falkenbergs naturskyddsförening som anordnade utflykten.

Hur gick det?

–Det fanns jättemycket svamp i skogen. Men det som var mest anmärkningsvärt var att det fanns så många olika arter. Vi hittade 58 stycken. Det var otroligt många med tanke på att vi rörde oss inom samma biotop och att det är så sent på året.

ANNONS

Hur lång tror du att svampsäsongen blir i år?

- Den kommer att hålla i sig långt fram i oktober, om det inte blir för kallt. Flera arter klarar av kyla. Trattkantarellerna klarar sig bäst av alla.

Vad gjorde ni med alla svamparna?

–Vi stannade i en solig glänta och hade en genomgång av vad vi hittat.

Hittade ni något som var speciellt ovanligt?

–Vi hittade faktiskt en toppig giftspindelskivling. Det är den giftigaste svampen som finns i Sverige. Den är inte farlig att röra, men man ska inte äta den. Många av svamparna vi hittade är både ätliga och delikata.

ANNONS