Så kraftfull var bomben i Falkenberg

Bomben som hittades i Falkenberg var hemmagjord. Och det var en rejäl sprängladdning. ”Det hade kunnat bli kraftiga skador”, säger Lars-Gunnar Perlinger.

ANNONS
|

Måndagen den 28 september larmades polis till Arvidstorp i Falkenberg. Ett misstänkt föremål hade upptäckts i en trädgård. Det visade sig vara en bomb och den nationella bombgruppen kallades in.

Föremålet togs om hand av polisen och skickades till NFC för analys. Nu har svaret från undersökningen kommit.

– Vi har fått vissa svar. Men exakt vad det är vill jag inte gå in på. Det är inget som lett oss närmare någon misstänkt, säger Lars-Gunnar Perlinger, biträdande chef på polisens avdelning för grova brott.

Vad var det för typ av bomb?

– Det är något som någon har tillverkat på egen hand. En farlig sprängladdning.

ANNONS

Hur farlig var den?

– Det hade kunnat bli kraftiga skador på fasaderna på husen som låg i närheten.

Vad tänker du kring det?

– Det är oroväckande att det hamnar i en miljö där det bor mycket människor. Sedan vet vi inte om man placerat den där med avsikt eller om någon velat göra sig av med den och slängt den där, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Misstänkt skytt i Falkenberg på fri fot

Den nionde oktober, drygt en och en halv vecka senare, blev en kvinna skjuten i benet i samma bostadsområde. Polisen har inte kunnat fastslå att de båda grova brotten har koppling till varandra även om det är ganska troligt.

När det gäller den misstänkte skytten är han fortfarande på fri fot. Det har gått över tre veckor sedan gärningsmannen knackade på bostaden där kvinnan öppnade och blev beskjuten. Enligt polisen ska han haft en blombukett framför ansiktet.

Ett intensivt utredningsarbete har pågått sedan dess.

– Vi fortsätter att hålla förhör och det känns inte omöjligt att vi ska lösa det här. Men det är fortfarande i ett ganska tidigt skede i en sådan här utredning som är komplex.

Vad är det som är komplext?

– Det är ganska vanligt att man inte vill prata med oss även om man skulle sitta inne med kunskap. Det är en kultur som vi vant oss vid, säger Lars-Gunnar Perlinger som inte vill utveckla problematiken mer än så.

ANNONS

Så det är inte kört att hitta skytten?

– Nej, så känner vi inte. Det är alldeles för tidigt att säga. Vi fortsätter med diverse olika utredningsåtgärder. Det kan ta tid innan vi kommer fram till en misstänkt.

Läs mer: Nationella bombgruppen undersökte bomb i Falkenberg

Läs mer: Kvinna i Falkenberg skjuten i benet

Läs mer: Polisens fynd efter skjutningen i Arvidstorp

Läs mer: Pistolmannens udda tilltag vid skjutningen

ANNONS