Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så hoppas boende att nya mötesplatsen ska lyfta Falkagård

Boende på Falkagård fick idén om att skapa en ny mötesplats. Politikerna lyssnade och nu hoppas man på att att oroligheterna i området ska bytas mot gemenskap och roliga aktiviteter.

På onsdagen presenterade de styrande politikerna i Falkenberg en satsning som ska öka tryggheten på Falkagård. Så snart pandemiläget tillåter öppnar en ny mötesplats för unga och äldre som man hoppas ska öka gemenskapen i området. Initiativet kom från början från grannsamverkansföreningen.

– Vi har haft möten där vi bollat idéer och bjudit in både trygghetsvärdar, fritidsgårdar och politiker. Idén formades med hjälp av de boende i områdets åsikter, säger Driton Mehmedi, kassör i grannsamverkansföreningen.

Vill skapa en symbios på Falkagård

Mötesplatsen kommer att ligga i tegelhuset där både Stenfalkens fritidsgård och Stenfalkens förskola tidigare haft sina lokaler. Syftet är att försöka sudda ut generationsgränserna och ge människor möjlighet till olika aktiviteter.

– Om allting går bra hoppas vi att människor ska känna en samhörighet istället för att det ska vara uppdelat som nu. Vi vill möta de boendes behov och skapa en symbios mellan olika grupper, säger Driton Mehmedi.

Även om det varit lugnt ett tag har Falkagård länge upplevts som ett oroligt område där skadegörelse, bilbränder och stenkastning avlöst varandra. Lokalen där den nya verksamheten öppnar har både brunnit och vandaliserats. Föreningen tror att det ska gå bättre den här gången eftersom de boende själva fått vara med och tycka till.

– En analys är att det varit missnöje över att lokalen nyttjats för ändamål som de boende inte fått vara med och bestämma om. Det var en fritidsgård som blev förskola och tar man en fritidsgård från ungdomar kanske de inte tycker att det ska vara en förskola heller. Tanken med den nya mötesplatsen är inte en fritidsgård utan en plats där det är fritt fram för alla aktiviteter, säger Driton Mehmedi.

Önskar en mountainbike-bana i framtiden

Driton Mehmedi säger också att föreningen är glad för att politikerna i Falkenbergs kommun hörsammat deras förslag så snabbt. Föreningen har flera idéer hur mötesplatsen ska användas.

– Vi är eniga om behovet av en öppen förskola och läxhjälp, men också morgnar med tidningsläsning och kaffestund där man kan sitta och prata, säger Driton Mehmedi.

Förutom den här satsningen har föreningen andra förslag, som än så länge bara är i idéstadiet, som man tror skulle kunna öka tryggheten i området ytterligare.

– Vi har pratat om att rensa upp i skogen bakom huset. Där är nu bara en mörk skog men vi har snackat om att skapa en aktivitetsyta, exempelvis för mountainbike. Sedan behövs mer belysning också, säger Driton Mehmedi.

LÄS MER: Satsning på ny mötesplats ska öka tryggheten på Falkagård

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här