Så har Gekås byggt ut i Ullared genom åren

När Boris Lennerhov kom in som vd på Gekås var varuhuset i Ullared en fjärdedel så stort jämfört med idag.
– Det var en parkering och ett varuhus, inget mer, säger Boris Lennerhov, som varit med om en enorm expansion under sina 21 år i företaget.

ANNONS
|

Den ursprungliga byggnaden som Gekås flyttade in i 1971 var på cirka 3500 kvadratmeter.

När den sista utbyggnaden av varuhuset snart står klar blir det en butiksyta på cirka 50 000 kvadratmeter.

Den genom tiderna största satsningen beslutades det om 2014 då butik och lager skulle byggas ut med 30 000 kvadratmeter. Den satsningen innehöll även en restaurang.

– Men längs vägen gjorde vi successivt om lager till butiksytor. Även det stora lagret i Sönneräng byggdes ut i etapper. 2011 blev vårt kontor ungefär fyra gånger större och vi ökade affärsytorna nästan vartannat år, annars hade det inte gått, berättar Boris Lennerhov, som har tagit omsättningen från 1,5 till 5,5 miljarder.

ANNONS

Han säger, lite överraskande, att den viktigaste investeringen var när campingen köptes 2001.

– När jag kom till Ullared förstod jag att människor åker långt och vill bo över. Men det var för låg nivå på campingen, den dög inte, utan den behövde förädlas.

Gekåsbyn med camping och stugor är viktig för varuhuset, enligt Boris Lennerhov.
Gekåsbyn med camping och stugor är viktig för varuhuset, enligt Boris Lennerhov.

Då omsatte campingen två miljoner om året. Nu ligger omsättningen på 125 miljoner kronor och antalet säsongsanställda har gått från en till hundra.

– Förra året hade vi 550 000 övernattningar. Så campingen har betytt mycket för att varuhuset ska kunna växa.

Nu har Gekås även ett hotell och det har påbörjats ett bygge av ytterligare ett jättehotell bredvid varuhuset.

– Fram till 2014 byggde vi ifatt för att vi var trångbodda. Expansionen var som störst mellan 2009 och 2012 när tv-serien började rulla. Då fick vi lösa det med att förlänga öppettiderna för att kunna öka, säger Boris Lennerhov.

Har det varit svårt att bygga till en gammal byggnad?

– Nackdelen med den ursprungliga byggnaden var att den inte var byggd till att vara ett varuhus, utan en fabrik. Då har man ett grundproblem med takhöjd som inte är så lätt att ändra på.

– Det nya vi bygger till är vid sidan om varuhuset. Sen får man förädla de gamla delarna så att det går i harmoni med det nya. För inne i varuhuset ska inte kunderna kunna se vilken del som är byggd 1980 eller 2020.

ANNONS

– På vissa delar i varuhuset låg det tidigare asfalt under mattorna, vilket inte var så bra. Nu när vi bygger blir allt rätt från början, säger Boris Lennerhov.

Finns det en gräns för hur stort Gekås kan bli?

– Det finns en gräns så tillvida att bygger vi ut på samma ställe skulle det innebära att vi kommer in på Natura-2000 områden. Där får man absolut inte bygga.

– Sen har vi Högvadsån på ena sidan som inte heller går att röra. Vid parkeringen är det också begränsat och där ligger kommunens ledningar för vatten och avlopp som inte går att bygga över hur som helst.

– Så det som återstår nu är att bygga på höjden.

Har ni planer på att bygga på höjden?

– Jag känner att med den här nya utbyggnaden får vi ha 9500 kunder inne samtidigt i varuhuset. Men det kommer inte att hända att vi släpper in så många, för jag tänker mig att människorna inte kommer ha den acceptansen att trängas på samma sätt i framtiden.

Vad innebär det för Gekås?

– Det innebär att vi får stänga vid 7000 kunder och då kan det uppstå kö utanför ungefär 15 gånger om året vid högsäsong.

ANNONS

Så då kommer inte Gekås kunna slå sina gamla försäljningsrekord?

– Jo det räknar jag med. För vi kommer ha fler verksamheter i befintligt varuhus. Snittköpen kommer att öka, säger Boris Lennerhov.

ANNONS