Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Så gick pistolattacken på Sloalyckan till

Två män utsattes för ett brutalt mordförsök när de satt i en bil på Sloalyckan i Falkenberg. Nu åtalas två män, 25 och 22 år, för försök till mord. Men fler gärningsmän ska ha varit inblandade i attacken.

På kvällen den 30 september förra året blev två män beskjutna när de körde en bil på Utmarksvägen i Falkenberg. En av männen berättar om den omskakande attacken. ”Vi kör sakta längs Utmarksvägen när det kommer personer från höger och vänster och börjar slå på bilen med stenar och pinnar”.

”Plötsligt hoppar en person fram, tar fram en pistol och börjar skjuta mot bilen”, säger han.

Mannen berättar att vännen i bilen ropar ”Kör” och han gasar från platsen. Han ska då ha ringt 112. ”De sköt på mig”, ska han ha sagt till operatören innan han och vännen körde bilen till polisstationen i Falkenberg. ”Alltså snälla, jag är väldigt rädd”, sa han i samtalet med 112.

De båda männen uppger att det ska ha varit fler än tio personer som närmat sig bilen med olika tillhyggen.

Mannen som satt på passagerarsätet fruktade för sitt liv. ”Hade han inte gasat så hade jag säkert blivit träffad av skottet och varit död”, säger han i förhör.

En av de misstänkta männen, 22-åringen, stoppades vid avfarten till Getinge/Steninge på E6 i en bil som polishelikoptern fått span på. I den satt tre andra personer som dock inte kan kopplas till skjutningarna. Via telefonspårning kan polisen fastslå att 22-åringen var på Sloalyckan vid skjutningen. Han hade dessutom en rånarhuva med sig när han stoppades av polisen.

”Jag bor där och rör mig i området. Jag vet vilka de är (målsägandena) och skulle aldrig skada någon av dem”, säger han i förhör.

25-åringen nekar även han att han haft något med skjutningen att göra trots att föraren till bilen pekat ut honom. ”Jag känner till vad det handlar om men vågar inte berätta. Jag vill inte skaffa mig fiender”, säger han i ett av många förhör.

Han menar att de båda personerna blev attackerade på grund av ett tidigare bråk. Han tror att personen som avlossade skotten ville visa sig cool.

– Jag påstår att männen som jag åtalat varit delaktiga i gärningen. Utredningen visar inte exakt vem eller vilka som skjutit. Däremot vet vi att det finns fler gärningspersoner som deltagit, men vi har inte kunnat fastställa vilka de personerna är, säger åklagare Ginger Johansson i ett pressmeddelande.

De två männen åtalas nu för försök till mord alternativt försök till grov misshandel. De ska enligt åklagaren ha visat särskild hänsynslöshet och råhet och beskriver gärningen som livsfarlig. Åklagaren Ginger Johansson menar att tillfälliga omständigheter gjorde att männen överlevde attacken.

Hon yrkar i andra hand att de ska åtalas för grovt olaga hot.

Ytterligare två personer har varit misstänkta, men de är avförda från utredningen.

I bevisningen finns bland annat en hylsa, en patron och ovan nämnda balaklava (rånarhuva). Det finns så klart även en rad olika förhör med vittnen som uppfattat skottlossningen den aktuella tiden och sett flera personer springa i riktning mot Willys.

Tekniker på NFC slår också fast att det är ett kulhål från en pistol med kaliber 7,65 som syns vid ena dörrhandtaget. ”Det samstämmer med kuldiametern på anträffad ammunition och den innehåller bly och kopparrester”, skriver de.

Rättegången är planerad över fem dagar i Varbergs tingsrätt.

LÄS MER: En häktad efter skjutning i Falkenberg

LÄS MER: Polisens nya drag: kameraövervakning på Sloalyckan

LÄS MER: Fler män misstänks för mordförsök på Sloalyckan

LÄS MER: Polischefen: Småstadsidyllen finns inte kvar

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här