Så gammalt att det är modernt

Falkenbergslimpa, skorpor och systerkaka. Den gamla traditionen är väl bevarad. I år fyller det lilla bageriet med de gamla anorna 90 år. Västra Bageriet firar med att fortsätta som förut.

ANNONS
|

– När vi fyller hundra, då ska vi slå på stort, säger Urban Persson och skrattar.

Han äger bageriet tillsammans med sin fru Ingrid Persson. Urban är den glade bagaren exemplifierad och bageriets värme kommer från både ugn och kärleken till hantverket.

– Jag gör särskild vetedeg till skorporna. Bröden formas för hand. Att alla inte ser likadana ut är tjusningen, säger Urban.

Bageriets historia tar sin början 1923 när Annie Johansson tillsammans med sin mor Elisabeth startade bageriet som ännu i dag finns kvar i samma lokaler på Möllegatan.

Tillsammans hade de bageriet tills det togs över av fostersonen Elis Willbrink 1950. Elis anställde Filip Persson som efter drygt 20 år köpte bageriet och drev det tillsammans med sin fru Ulla-Gun. Sedan mitten av 90-talet är det sonen Urban och hustrun Ingrid som äger det.

ANNONS

Jag har varit här i 30 år och grunden är fortfarande densamma. Recepten vi använder är från Annies tid, säger Urban.

Tempot är högt i bageriet. Fast klockan bara är halv åtta på morgonen har han redan hunnit jobba i drygt sex timmar.

– Jag börjar vid ett, halv två och håller på till elva. Sen sover jag middag i en timme och fortsätter att jobba till halv sju. Jag är nästan alltid här, men det är kul, säger han och ler.

Elisabeth Stenslund är dotter till Elis Willbrink och nästintill uppvuxen i bageriet.

– På den tiden fanns inte frysar och antalet bröd som kunde bakas var begränsat. Folk kom redan i ­augusti för att beställa limpor till jul, säger Elisabeth.

Falkenbergslimpa, sys­ter­kaka och skorpor är fa­vo­riter bland kunderna.

– Många falkenbergare som är födda på 50- eller 60-talet har säkert köpt en halv systerkaka med extra glasyr. På den tiden kostade de runt 50 öre, minns Elisabeth.

För några år sedan drabbades bageriet av en brand i lagerdelen, men tack vare snabba insatser kunde huset räddas. Butiksdelen byggdes ut på 40-talet, i övrigt är det sig likt.

ANNONS

– Vi har många återkommande kunder, både ortsbor och sommarfalkenbergare. De vill ha det som det alltid har varit, säger Urban.

På disken i butiken står tolv plåtlådor med småkakor. Chokladbröd, brysselkex, ungherrar, veteringar, havrekakor med russin, nöttrekanter och kolakakor. Sortimentet är oförändrat. Här kan kunderna själva plocka ihop sina kakor efter önskemål, precis som förr.

– Det är samma gamla kakburkar som i alla år. Det är så gammalt att det har blivit modernt, säger Ingrid Persson.

ANNONS