Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ensam om att ta debatten. I bakgrunden syns Susan Pettersson, kristdemokrat i barn- och utbildningsnämnden, enda närvarande skolpolitikern från alliansmajoriteten. Bild: Håkan Bergström

Särskoleflytten: Föräldrar fick inte många svar på sin kritik

Det var, för att uttrycka sig försiktigt, ingen lysande kväll för den borgerliga alliansens utbildningspolitiker i Falkenberg.

Deras nästan fullständiga frånvaro från mötet, där föräldrar och skolpersonal ville ha svar på sin kritik mot den planerade flytten av grundsärskolan till Heberg, sågs som en maktens arrogans. Men ändå ingen fullständig frånvaro. För Susan Pettersson, som representerar Kristdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden, var i alla fall på plats.
– I flera år har vi diskuterat hur skolan i kommunen ska organiseras i framtiden. Då gäller det att få allting att falla på plats. Jag har lyssnat här, och vi får väl se om vi kan göra på något annat sätt, svarade Susan Pettersson på den rätt massiva kritiken.

Meningen är alltså, enligt den borgerliga majoritetens beslut i barn- och utbildningsnämnden, att hela grundsärskolan från och med nästa läsår, hösten 2017, ska flytta in på Söderskolan i Heberg – från sin nuvarande tillvaro på Hjortsbergsskolan (de yngre) och Tullbroskolan (de äldre).
– Och visst, någon sa till mig: ”Vad är det för fel på Heberg? Där är det ju fint med nära till skogen.” Men det är inte skog våra barn behöver under skoldagarna, utan tillgång till en närmiljö i stan som utvecklar dem, sa en av föräldrarna (som för övrigt själv bor i Heberg).
Detta är en kärna i kritiken, att den väl fungerande särskolan i dag kan ge närhet till en stimulerande stadsmiljö som är väsentlig för många av eleverna. 
Oppositionen, socialdemokrater och vänsterpartister, fanns på plats och beskrev sin syn, att de motsätter sig särskoleflytten. Vänsterpartisten Mikael Hallberg tog dessutom tillfället att mana föräldrarna till att försöka lyfta frågan om särskolans lokalisering till kommunfullmäktige, för att om möjligt få till en ändring.

Även Sverigedemokraterna var närvarande. Detta i form av SD:s ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Gejbert Strömdahl.

FUB, föreningen för personer med utvecklingsstörning, ordnade mötet. Therése Mineur, lektor i handikappvetenskap vid högskolan i Halmstad, höll en inledande föreläsning om särskolan. Hon konstaterade, vilket kanske kunde ses som en kommentar till debatten, att särskolan sällan uppmärksammas av politikerna utifrån sina egna behov. Den får i stället hänga med på sluttampen när den övriga skolan omorganiseras.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här