Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tullbroskolan framstår nu som den mer troliga placeringen för den framtida grundsärskolan. Bild: Ola Folkesson

Särskolan blir sannolikt kvar i stan

Miljöpartiet och Liberalerna går på samma linje som oppositionen och river upp beslutet om att flytta grundsärskolan till Söderskolan i Heberg. Men ännu osäkert vad följden blir.

Opinionen har varit stark från personal och föräldrar mot alliansens beslut i Falkenberg att flytta grundsärskolan till Söderskolan i Heberg från och med nästa läsår.
– Vi har nu insett att särskolan har ett pedagogiskt behov med närhet till centrum, affärer, cykelvägar, museer och även till havet, säger Katja Geertinger, miljöpartistisk ledamot i barn- och utbildningsnämnden.
Hon medger att denna insikt kommit sent i processen, men den är grunden till att även Miljöpartiet (som ingår i Falkenbergs alliansmajoritet) svänger i frågan och vill behålla särskolan i ett centrumnära läge.

Miljöpartiet är det andra partiet inom alliansen, vid sidan av Liberalerna, som byter fot i frågan.
Eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och även Sverigedemokraterna sedan tidigare motsätter sig en flytt, så finns det nu en betryggande majoritet i barn- och utbildningsnämnden för att vid nästa möte, den första mars, riva upp flyttbeslutet.
– Vårt förslag är att man nu låter särskolan vara kvar som i dag på Hjortsbergsskolan och Tullbroskolan, och att man utreder möjligheten att placera hela grundsärskolan på en centrumnära skola. Där är Tullbroskolan extra intressant med sitt läge, säger socialdemokratiska oppositionsrådet Per Svensson.

Även Liberalerna och Miljöpartiet anser att den långsiktiga frågan om var den centrumnära särskolan ska placeras närmare behöver utredas, men de är inne på samma tankegång som Socialdemokraterna – att Tullbroskolan på sikt kan vara bästa alternativet för hela grundsärskolan.
Men om särskolan, i väntan på den långsiktiga lösningen, tills vidare blir kvar i nuvarande skolor, så behövs det temporära lösningar för den trångbodda Hjortsbergsskolan – sannolikt genom att paviljonger tillfälligt får ordnas för en del andra barn i grundskolan eller att en del av dem hänvisas till andra skolor under en period.
– Samtidigt har förvaltningschefen föreslagit en kompromiss om att grundsärskolan tillfälligt ska flytta till Söderskolan i Heberg, för att sedan flyttas tillbaka till centrum om några år när ombyggnader skett på andra skolor. Men det ser vi inte som en lösning, eftersom det då finns en risk att flytten till Söderskolan blir permanent, säger Lars Fagerström från Liberalerna.

Just det förslaget om kompromiss gör att föräldrar till särskolans barn ännu känner en viss osäkerhet.
– Vi anser att vi har så starka argument, med stöd från personalen, från FUB och från erkända forskare inom området. Ändå verkar det finnas kvar ett förslag om en tillfällig flytt till Söderskolan. Särskolans barn kommer där att bli låsta vid skolgården, utan de möjligheter att röra sig i andra miljöer som ett läge i stan innebär, säger föräldern Cecilia Winberg.
– Visst, jag är mer optimistisk nu, men törs inte vara säker på hur beslutet blir i slutändan, säger hon.

Centerpartisten Kerstin Angel är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och alltjämt en försvarare av den ursprungliga tanken på att flytta särskolan till Söderskolan.
– Vi har inte sett det här som en i grunden politisk fråga, utan har lyssnat på professionens och förvaltningens utredningar om fördelen med en flytt. Till exempel kommer både Hjortsbergsskolan och Tullbroskolan att behöva byggas om och då är inte bästa lösningen att särskolans barn blir kvar på skolan när den är en byggarbetsplats, säger Kerstin Angel.
– Det som nu gör mig frustrerad är om vi får ett läge där man rycker ut den här pusselbiten och motsätter sig en flytt, utan att tala om hur hela pusslet med skolans nya organisation ska lösas. Vi kan inte bli sittande med en hög lösa pusselbitar och aldrig få något färdigt pussel, säger Kerstin Angel.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här