Så ska polisen få större förtroende

Falkenbergspolisen satsar på en unik metod för att skapa bättre relationer med allmänheten. Två poliser ska under åtta veckor möta skolelever och besöka bostadsområden.

ANNONS
|

”Har du skjutit någon?” ”Hur mycket väger din utrustning?” Det är de vanligaste frågorna John Fant och Anders Wassmur får när de möter skolelever. De är ordningspoliser som ingår i projektet som på lång sikt ska motverka brott och på kort sikt förbättra kommunikationen mellan allmänheten och polisen.

– Det är svårt att mäta ett resultat av detta arbete i siffror, men vi ska göra en uppföljning av vartenda besök, säger Anneli Svensson. Hon är kommunpolis och den som leder projektet. Till grund ligger flera medborgardialoger som genomfördes under 2016. I polisens kontakt med medborgarna visade det sig att många vill se fler poliser ute.

ANNONS

– Det finns områdespoliser i många andra kommuner, men det här sättet att arbeta brottsförebyggande är unikt i Halland, förklarar Anneli Svensson.

– Polisen jobbar alltid förebyggande, men det arbetet kommer ofta i kläm med akutverksamheten.

Nu ska John och Anders få jobba utan att vara med i den ingripandeverksamheten. Annars blir det varken hackat eller malet. Det känns positivt att det brottsförebyggande arbetet får alltmer tyngd. Förra veckan antog regeringen ett brottsförebyggande program. Det är 20 år sedan sist, förklarar Anneli Svensson.

Samtliga skolor i kommunen har blivit erbjudna ett besök av områdespoliserna. Så gott som alla har tackat ja. Hur skolbesöken genomförs varierar. På vissa skolor möter poliserna en större grupp som förberett frågor. I andra fall är besöket mindre organiserat.

– När vi besökte Tullbroskolan satt vi i kafeterian. Eleverna gick först runt oss lite nyfiket, men efter en stund kom den ene efter den andre fram och ställde frågor, säger Anders Wassmur.

John Fant och Anders Wassmur besöker grundskolor, gymnasieskolor och bostadsområden. De arbetar dagtid, kvällar och vissa helger.

- Vi ska möta medborgare som inte haft kontakt med polisen tidigare, förklarar John Fant.

Att skapa förtroende för polisen är en viktig uppgift. Många nyanlända lever med bilder av poliser som inte stämmer in på den svenska polisen. Genom att besöka individuella programmet på gymnasiet och HVB-hem hoppas Falkenbergspolisen att man ska kunna minska rädslan och misstron mot poliskåren.

ANNONS

– Vi vill visa att polisen är en trygg punkt. Många har en massa fördomar och ofta bygger de på vad man sett i amerikanska serier, det vill vi ändra på, säger John Fant.

ANNONS