Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun, säger att det gäller att hålla ut även om pandemin har pågått länge.
Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun, säger att det gäller att hålla ut även om pandemin har pågått länge. Bild: Håkan Johansson

Så många döda i covid-19 på Falkenbergs äldreboenden

Coronaviruset har skördat minst 20 dödsoffer på äldreboenden i Falkenbergs kommun. Siffran kan vara högre, upp mot tio personer till, men i de dödsfallen har läkare inte konstaterat covid-19.

ANNONS
|

När pandemin startade i mars förra året var det en del dödsfall av äldre på särskilda boenden. Bland annat på Hjortsbergs äldreboende där smittan härjade under våren.

– Sen har det varit enstaka dödsfall sedan dess, med en liten topp under november och december, säger Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun.

Kommunen har totalt omkring 1800 vårdtagare inom äldreomsorgen. Minst 20 av dem har mist livet med covid-19, men av dem som smittats med viruset på äldreboenden så har det varit en hög överlevnad.

– 80 procent av dem smittats med coronaviruset på våra boenden har överlevt. Så även om man är gammal och skör så är chansen att överleva, rent statistiskt 80 procent, säger Daniel Johansson.

ANNONS

Besöksförbud på äldreboenden

Nu har kommunen infört besöksförbud till äldreboenden och vaccineringen av äldre på särskilda boenden pågår för fullt.

Det är en kamp mot klockan att hinna vaccinera så många som möjligt för att förhindra nya dödsfall i covid-19.

– Vaccin är det enskilt största verktyg som vi har i den här pandemin. Vi ser vaccinering som nyckeln framåt för att kunna minska dödstalen och minska smittan. Först och främst på särskilda boenden och även senare i övrig verksamhet inom äldreomsorgen, säger Daniel Johansson.

Hög smittspridning i Halland

I Halland är det just nu en hög smittspridning av coronaviruset. Halmstad har haft höga tal när det gäller nya fall per dag under senare tid. Varberg och Falkenberg har kommit därefter.

– Av den anledningen är vi nöjda med att samtliga äldre på våra särskilda boenden nu har fått sin första dos vaccin. Sen får vi jobba på med resterande.

Coronavirus inne på äldreboenden

Falkenberg, precis som de flesta andra kommuner, har inte lyckats hålla borta coronaviruset från sina äldreboenden.

– Smittan ska inte in på våra boenden. Det har varit vår ambition hela tiden. Sen är det olyckligt att den har kommit in ändå av olika anledningar.

– Men nu gäller det bara att hålla ut under den här sista tiden. Besöksförbudet, som nu har trätt i kraft, är en del i det. Även om vi inte har några belägg för att det är anhöriga som burit med sig smittan in på våra boenden.

ANNONS

– Men vår personal måste vara där och vi måste stänga alla andra vägar för viruset in till våra boenden. Vi resonerar som så att det är bättre att göra för mycket än för lite. Jag tror att anhöriga har förståelse för besöksförbudet, säger Daniel Johansson.

ANNONS