Så förklarar han den misstänkta gymnasiebranden

En man i 40-årsåldern misstänks för mordbranden på gymnasieskolan i Falkenberg. Han hävdar att han inte var i balans och att han inte minns vad som hänt.

ANNONS
|

Natten till den 9 december började ett återvinningsrum bredvid flera paviljonger på gymnasieskolan i Falkenberg att brinna.

Räddningstjänsten lyckades begränsa elden som riskerade att sprida sig vidare till gymnasieskolan. Återvinningsrummet totalförstördes och flera klassrum i paviljongen fick saneras.

Strax efteråt greps en man i 40-årsåldern på Stålboms där han krossat entrérutan och tagit sig in på konditoriet.

”Han var inte i balans när han greps”

Mannen, som är boende i Varbergs kommun, sitter sedan dess häktad misstänkt för mordbrand, försök till stöld genom inbrott, skadegörelse och ringa narkotikabrott.

Men enligt mannens advokat, Pontus Peyron, fanns det inget uppsåt bakom brottet.

– Det har inhämtats en P7 (paragraf 7-undersökning som är en rättspsykiatrisk utredning) på grund av att han inte var i balans när han greps. Om han orsakat det här, vilket han inte riktigt vet, så var det inte med uppsåt, säger han.

ANNONS

Varför var han i obalans och varför var han där?

– Det kan jag inte utveckla just nu. Han vet inte själv vad som hänt, säger Pontus Peyron.

Mannen hävdar i samband med häktningsförhandlingarna att han agerat under tillfällig sinnesförvirring. Han förnekar även brottsmisstankarna som rör inbrottet på Stålboms.

– Han tog sig in för att söka hjälp, menar Pontus Peyron.

Finns bra bevisning i fallet

Den 5 januari hölls nya häktningsförhandlingar och mannen omhäktades i ytterligare två veckor. Åklagare i utredningen är Sonja Seligmann och hon menar att åtal kan väckas i slutet av januari.

– Det finns bra bevisning som knyter honom till platsen, säger hon.

En avgörande bevisning är mannens kläder. NFC undersöker om det fanns brännbar vätska på den misstänktes kläder när han greps.

I utredningen återstår i princip bara ett slutförhör med den misstänkte mannen. Polisen inväntar också ett utlåtande från räddningstjänsten angående spridningsrisken, alltså hur illa det kunde ha gått om elden fått fäste i paviljongen.

Mannen är sedan tidigare välkänd av polisen. Han förekommer i över 50 fall i belastningsregistret med brott som narkotikabrott, stöld och skadegörelse.

Han dömdes faktiskt så sent som 2019 för skadegörelse då han satte eld på en bil i Helsingborg och gjorde ett inbrott i en kiosk i Förslöv.

ANNONS
ANNONS