Odlingen i Vessigebro. Den här synen mötte polisen när de i januari slog till mot cannabisodlingen. Bild: Polisen.
Odlingen i Vessigebro. Den här synen mötte polisen när de i januari slog till mot cannabisodlingen. Bild: Polisen.

Så avslöjades knarkodlingen i Vessige

Misstanken bekräftades när polisen sågade upp ett hål till lokalen i Vessigebro, kröp in och hittade knarkodlingen. De satte lokalen under dygnetruntbevakning. I väntan på någon.

ANNONS
|

Polispatrullen gjorde en rutinbevakning, sannolikt på grund av någon misstanke, måndagen den 18 januari. De noterade att plywoodskivor dolde några av fönstren i denna industrilokal i närheten av Vessigebro. Springorna var tätade med byggskum, men de tyckte att de kände en svag doft av cannabis genom ett ventilationshål. När åklagaren gav klartecken till husrannsakan tog de sig försiktig in och kunde se vad som pågick: ”Vi räknade till minst ett hundratal sticklingar i ett rum och i ett annat rum var hela ytan, cirka 25 kvadratmeter, täckt med fullvuxna plantor”, skrev de i sin rapport.

Lokalen var alltså tom på folk, men polisen satte den under bevakning dygnet runt. På torsdagen, tre dagar senare, kom en 26-årig man från Göteborg till lokalerna. När polisen slog till hade han arbetshandskar på sig och befann sig i rummet med sticklingarna. ”Han verkade tagen av situationen och gjorde inte på något vis motstånd vid gripandet”, noterade polisen.

ANNONS

Sju män åtalades i måndags för grovt narkotikabrott, för misstanken att var och en av dem varit delaktig i cannabisodlingen i Vessigebro. Enligt polisens beräkning hade tidigare och pågående odling, 347 plantor, kunnat ge 30 kilo cannabis.

När 26-åringen var gripen den 21 januari, så började en kartläggning för att ringa in övriga inblandade.

Problemet för storodlare av cannabis är att de efterlämnar spår, ofta tydliga spår när odlingen inledningsvis är ett byggprojekt. Ganska snart stod det klart att två personer varit inne hos Byggmax i Falkenberg under sommaren 2015 och blivit ihågkomna därför att de plockade 51 000 kronor kontant ur en medhavd plastlåda för att betala byggvarorna,

Sju ton byggmaterial levererades sedan av en transportfirma till adressen i Vessigebro, och chauffören påminde sig att personerna som tog emot godset var ”väldigt trevliga och hjälpte till med lossningen”.

Tre av dem som är åtalade för inblandning är barndomsvänner från Göteborgstrakten, snickare och elektriker, som visserligen medger att de varit i lokalen men bara för att göra byggjobben och enligt egen uppgift utan att veta för vilket syfte. Och det är egentligen om bara en av dem, en 29-åring, som vittnesmålen talar om egen missbruksproblematik, ”han rökte cannabis i stort sett varje dag”. Det är för övrigt den mannen som tidigare i vår dömdes till sex års fängelse för att bland annat ha avslöjats med 7,8 kilo amfetamin i sin bil under en transport i Trollhättan.

ANNONS

Bland de åtalade finns också två män, båda 42 år gamla, som har en gemensam byggfirma i Göteborg, och där i vart fall den ene haft trassliga affärer. De båda hade 2013 för avsikt att köpa lokalen i Vessige av ägarna. Affären slutfördes aldrig men de höll kvar lokalen som hyresgäster. Dessa två hyresgäster nekar till inblandning och menar att de i sin tur hade hyrt ut lokalen till en tredje person – utan att veta vad som försiggick.

Och denne tredje påstådde ”andrahandshyresgäst”, också han åtalad, säger i förhören att han inte har en aning och inte ens vet var Vessigebro ligger.

Men polisen har genom bland annat pejlade telefonsamtal, spår i lokalen, inköp och pengatransaktioner sökt binda alla de sju till platsen – och med övertygelsen om att samtliga varit införstådda med vad som pågick. Men här kan det finnas bevisproblem för åklagaren.

Även den 26-åring som togs på bar gärning nekar till grovt narkotikabrott: Även om han lovat någon, oklart vem, att vattna lite grann i odlingen, så var han egentligen där bara för att mögelsanera; han hade ju arbetserfarenhet från en rivningsfirma.

FAKTA: Rättegången

Varbergs tingsrätt har avsatt åtta dagar till rättegången. Den börjar 13 juni och avslutas 29 juni.

Cannabisodlingar har blivit vanligare och liknande rättsfall ger en uppfattning om hur domstolarna ser på påföljden vid fällande dom.

Två Halmstadbor, 40 år gamla, dömdes till exempel nyligen av hovrätten till fängelse i vardera tre år och två månader efter att de hade inrett en lada i trakten av Våxtorp med odlingsrum, sticklingsrum och omfattande teknisk utrustning.

I det fallet rörde det sig om 318 plantor som enligt polisens beräkning kunde ha gett 19 kilo cannabis om de hade fått växa till sig.

ANNONS