Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

RSMH satsar på utökade öppettider

Fler och fler unga lider av psykisk ohälsa.

– Vi kommer att ha öppet längre på kvällarna. På så sätt kanske vi kan få även en yngre generation att komma hit och se vad vi har att erbjuda, säger Nicke Nilsson, ordförande i RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa), Halland.

Föreningen har funnits i drygt 50 år, men Nicke berättar att han fortfarande stöter på vårdpersonal inom psykiatrin som inte har en aning om att den finns.

Genom att sprida ordet om föreningen hoppas man på ett uppsving, där fler besökare tar tillvara på hjälpen som rsmh ger.
– Det har varit trögt att hitta ungdomarna det har varit svårt att få hit dem. Men när de väl kommer hit så smittar det av sig på andra, det har vi märkt och nu ska vi testa med andra öppettider.

Mer struktur
Tanken är att besökarna ska få lite struktur på en, enligt Nicke, ganska ostrukturerad vardag. De ska få chans att lära sig ta hand om sig själva, genom att ta fram frukost, lunch eller middag. Ibland kan de tänkas hjälpa till att baka, duka eller plocka undan. En stor del av syftet är att de ska få chansen att socialisera sig med andra.
– Det är många som är ensamma, och som inte gör något på dagarna. Här hjälper vi dem med en meningsfull vardag.

För att besöka behöver man inte ha någon särskild diagnos, utan det räcker att man har en vilja att komma. Kanske ensamhet gör att man håller sig för sig själv och begränsar sitt sociala liv?

Medlemmarna behöver få känna att de klarar av att röra sig i den sociala delen av världen.
– Man ska våga vara där man är, inte skämmas för det. Förstå att alla är lila värda. Vill man komma för att bara prata går det bra.

På rsmh har man i dag några fasta aktiviteter i veckan. Förutom bakning och städning finns det pyssel att göra varje dag. Olika dagar gör de olika saker.

Fasta rutiner
I hörnet i ett av rummen står en gammal vävstol som besökarna använder vid olika hantverk då och då.
– De tycker såklart om att göra olika saker. En del älskar att baka och andra tycker bättre om handarbete. Någon vill mest lägga pussel, det varierar precis som hos vem som helst, säger Nicke.

Det är han och hans fru Gunilla Nilsson som står bakom föreningen i Falkenberg. De beskriver den själva som en förening för människor som har, till exempel, “kommunikationssvårigheter med omvärlden”, säger Nicke.

Denna artikel har tidigare publicerats i Falkenbergs-Posten.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här