Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mojito är en av alla kända drinkar baserade på rom.

Rom utforskas av medlemmarna i en helt ny förening i Falkenberg

Rykande färsk är klubben vars intresse är att smaka av och lära sig om den ädla drycken rom. – Rom är en spännande dryck som finns i många former och i klubben ska vi utforska dess värld, säger Ingrid Nilsson, ordförande i FBG:s Romklubb.

Första provningen är redan avklarad för FBG:s Romklubb och den blev precis lagom välbesökt tycker klubbens ordförande Ingrid Nilsson som tillsammans med Anette Bengtsson, Peter Sevholt och Henrik Bengtsson grundat klubben.
– Vi är ett femtiotal medlemmar redan och det känns roligt att intresset är så stort. På provningen var vi ett trettiotal och det känns som en bra storlek på en grupp vid en provning, blir man alltför många blir det inte lika personligt, säger Ingrid Nilsson.

Klubbens ordförande har mycket erfarenhet av drycker och att leda provningar. I många år var Ingrid Nilsson ordförande i Munskänkarna Falkenberg och under några år var hon ansvarig för den Vinmässa som fanns i Falkenberg. I resten av styrelsen finns det erfarenhet av andra delar och Ingrid berättar bakgrunden till klubben.
– Jag hjälpte till under Öl- och Whiskeymässan i augusti och då mötte jag Anette Bengtsson som var där och hon frågade mig varför det inte finns en Romklubb i Falkenberg. Det gör det sa jag. Jag är ordförande och du är sekreterare. Sedan gjorde vi en high five på det.

Väl hemma började Ingrid fundera på idén och kände att det vore roligt att faktiskt starta upp en romklubb.
– Jag pratade sedan med Anette som var på och så frågade vi Henrik (Bengtsson) och Peter (Sevholt) också. Alla tyckte det skulle vara roligt och så körde vi, säger Ingrid Nilsson.
Tanken är att FBG:s Romklubb ska ha minst fyra provningar per år och under provningarna ska det botaniseras i olika sorters rom och rom i olika prisklasser. Allt för att släcka folks törst för lärande och ge medlemmarna med gäster chans att upptäcka nya favoriter.
– Rom är ett bra alternativt eftersom den ofta går hem både hos kvinnor och män. Sen precis som när det gäller alla drycker så finns det mängder av olika. Om man själv gillar rom har man kanske inte riktigt möjligheten att köpa hem en fem-sex sorter och sätta sig hemma och smaka av. Men i föreningen kan vi det och vi kan också testa det riktiga dyra sorterna som man som privatperson annars kanske sällan får prova, säger Ingrid.

Under första provningen var det sorter av olika slag och efteråt fick alla räcka upp sin hand när deras favorit nämndes. Ett moment som visar hur olika smak är.
– Det är alltid roligt och visar att dyrast inte alltid är bäst och att någon uppskattar sötma medan någon annan vill ha det torrt.
Rom finns i tre olika stilar- spansk, fransk och engelsk. Ingrid berättar att den spanska är den som är populärast i Sverige. Annan kuriosa om rom är att den sockerbaserade drycken numera görs lite runt om i världen, bland annat i Sverige, men för att få heta rom måste den göras på sockerrör.
– Vi förknippar ju rom framför allt med Västindien. Allt startar när Columbus kommer dit och har med sig sockerrör som börjar odlas. Under åren gör slavarna sedan en slags saft på sockerrör och låter den jäsa. Den var nog inte så god då men den gjorde väl livet lite roligare och mer uthärdligt. Sedan kommer fransmännen till Västindien och då utvecklar de drycken genom sin kunskap att destillera och på det sättet skapas spriten rom.

Som ni märker finns det mycket att lära om rom och en klubb att göra det i. Mottot för klubben känns väldigt inbjudande också.
– Vi kör på en balans mellan lättsamhet och seriositet. Det brukar vara ett vinnande koncept och vi som möts har redan ett gemensamt intresse i romen så vi bygger från det, avslutar Ingrid Nilsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergsposten. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här