Rolf von Braun: – Det enda jag hann säga: ”Vad gör du, pågajävel?” Bild: Håkan Bergström
Rolf von Braun: – Det enda jag hann säga: ”Vad gör du, pågajävel?” Bild: Håkan Bergström

Rolf, 89, berättar om rånet

– Egentligen gillar jag inte uppståndelsen, men jag ställer upp för att varna andra, säger 89-årige Rolf von Braun som här berättar om hur han rånades i Falkenberg i tisdags.

ANNONS
|

– Jag är en stark person, men jag märker hur tankarna kommer när jag ska sova. Så jag har ringt till läkarstationen och bett om något nervlugnande, konstaterar han.

Rolf von Braun, änkling och pensionerad lantbrukare från Asigetrakten, bor numera i en lägenhet alldeles i närheten av affärscentret vid Ica Kvantum på Sandgatan i Falkenberg.

I tisdags vid 17.30 var han på väg till apoteket, som ligger där, för att hämta ut några mediciner.

– Då var det två pojkar, 17-20 år gamla skulle jag gissa, som frågade hur det var med mig. Jag sa väl att det var rätt okej.

ANNONS

– De bröt lite grann, det hörde jag, så jag sa till dem att de pratade bra svenska och undrade hur de lärt sig det, berättar Rolf von Braun.

Han tog dem för ett par hyggliga grabbar som bara ville prata.

– Men den ene av dem la ena armen runt min axel och knäade mig samtidigt lätt i skrevet. Inte hårt, bara så att det kändes. Hade han tryckt till hårdare så hade jag förmodligen ramlat omkull och då hade andra i närheten sett vad som hände, berättar Rolf von Braun.

Men nu var det en diskret fysisk attack, när andra människor inte var alltför nära.

– Det enda jag hann säga: ”Vad gör du, pågajävel?" Men då försvann de snabbt. Allt gick väldigt snabbt så jag har inte mycket detaljer att ge polisen, säger Rolf von Braun.

Det var först stunden efteråt, när han kände i byxfickan, som han insåg att plånboken med 200-300 kronor och kontokort var borta.

– Det första jag gjorde var att jag ringde och spärrade kortet, faktiskt innan jag ringde polisen. Jag har numret inlagt i min mobiltelefon.

Han gick hem och ringde sedan polisen.

– Och ingen skugga över polisen. De var snabbt här och har gjort vad de kunnat. Den polis som jag pratade med var också angelägen om att jag inte skulle vara ensam med det här, utan bad att få ringa till mina barn och berätta för dem, säger Rolf von Braun.

ANNONS

Han säger att han känner en osäkerhet efter det inträffade, och han är inte särskilt förtjust i den mediala uppmärksamheten. Men han berättar alltså för att uppmana andra att vara på sin vakt.

– Det är tråkigt att man ska behöva ge rådet till andra att hålla sig på avstånd när de blir tilltalade av någon som de inte känner.

– Sen vill jag också ge rådet att man ser till att veta hur man snabbt ska spärra sina kort, säger Rolf.

Dagen efter rånet var han inbokad på en dagsutflykt med buss till Skåne med pensionärsförbundet SPF. Med viss tvekan åkte han med.

– Och det var kanske bra på sitt sätt, för att skingra tankarna.

Polisen: Förloppetkänns igen

Även om polisen inte har mycket att gå på vad gäller gärningsmännens identitet, så säger förundersökningsledare Sverker Thorsson vid Falkenbergspolisen att man ändå har viss ny information:

– Det var en nyhet för oss, men tydligen är det så att tillvägagångssättet känns igen från någon eller några liknande händelser i Halmstad, säger han.

Utredningen fortsätter.

ANNONS