Det var Jessica Nilsson och Marcus Nilsson idé att skicka in en grattisönskning till robotgräsklipparen Berra som fyllde ett år i tisdags.
Det var Jessica Nilsson och Marcus Nilsson idé att skicka in en grattisönskning till robotgräsklipparen Berra som fyllde ett år i tisdags. Bild: Privat

Robotgräsklipparen Berra fyllde år – grattades av mamma och pappa i tidningen

HN:s nyhetsredaktion snubblade över en ovanlig grattishälsning i tidningen i tisdags. Den kom från ”mamma och pappa” som ville gratta Berra som fyllde ett år. Men Berra är inte ett människobarn – han är en robotgräsklippare.

ANNONS
|

Det var Jessica Nilsson och hennes man Marcus Nilsson som satte in grattishälsningen i tidningen – men de är inte Berras föräldrar.

– Det är min svärmor och svärfars gräsklippare. Vi tycker det är så roligt för min svärmor älskar den här gräsklipparen. Hon är så rädd om den och tar hand den som sitt barn. Tänk att man kan ha så kul med en gräsklippare, säger Jessica Nilsson.

Gräsklipparen får inte gå ut i regnet

Svärmodern och den lyckliga ägaren till robotgräsklipparen heter Stina Nilsson. När hon får frågan om hon ser Berra som sitt barn skrattar hon och säger:

– Jajamensan!

Stina bor i en villa i Skogstorp tillsammans med sin man Lars-Ola Nilsson. De har en trädgård på cirka 900 kvm, och tycker det är skönt att de slipper klippa gräset själva numera.

ANNONS

– Det har funkat jättebra. Han är så duktig, säger Stina Nilsson.

Hon berättar att hon gärna håller koll på Berra genom en app i mobilen.

– Jag har koll på honom då och då och tittar var han är någonstans och om han sköter sig. Han får inte gå ut när det regnar – då stoppar jag honom.

Hur kommer det sig att du döpte honom till Berra?

– Det vet jag inte. Jag tänkte nog bara att det var ett käckt namn.

Sällsynt att robotgräsklippare går namnlösa

För nästan exakt ett år sedan undersökte Husqvarna, som bland annat säljer robotgräsklippare, vilka som var de populäraste namnen för robotgräsklippare.

– Vi vet att det är väldigt vanligt att man namnger sina robotgräsklippare och vi ville ta reda på de vanligaste namnen, säger Tom Löfgren, online marketing specialist på Husqvarna.

Undersökningen gjordes via sociala medier och drygt 4000 personer hörde av sig och delade med sig av vad de döpt sina robotgräsklippare till.

– Vi vet inte exakt varför men det var ganska mycket manliga namn, även om det fanns ett urval av kvinnliga namn också. Vi såg också att det var en del barnprogramsanpassade namn som Skalman och Fåret Shaun, säger han.

ANNONS

Av den småelektronik som Husqvarna säljer är det absolut vanligast att köparna namnger sina robotgräsklippare enligt Tom Löfgren.

– Det är ganska sällan som vi hör att man inte har något namn på sin robotgräsklippare. Jag skulle gissa att det är vanligare att man döper dem än att man inte gör det.

Topp tio populäraste namnen på robotgräsklippare

1. Skalman

2. Hugo

3. Robban

4. Nisse

5. Fido

6. Bob

7. Bosse

8. Bertil

9. Ernst

10. Åke

Källa: Husqvarna utförde undersökningen mellan den 26 maj och 9 juni 2020 på sin Facebooksida. Totalt inkom 4 237 svar.

ANNONS