Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Riva, renovera eller sälja "onödiga byggnader”

Vilka byggnader ska rivas, renoveras eller säljas? Kommunen har många fastigheter som inte används eller är på väg att tjäna ut. Nu har man börjat titta på vad som kan rensas ut bland beståndet.

Kultur-, fritids- och tekniknämnden hade en lång diskussion kring detta som ett informationsärende vid sitt marssammanträde. Med utgångspunkt från en lista på ett tjugotal fastigheter.

– Vi äger alldeles för många fastigheter som vi inte behöver. Det är dumt att ha kvar dem som är svåra att hyra ut eller har stora renoveringsbehov. Står de och förfaller kan man lika gärna riva. Det ser inte trevligt ut och en fastighet som står tom kostar pengar. Då är det bättre att använda marken till något annat, menar nämndens ordförande Georgia Ferris (KD).

Rivningsobjekt

Några beslut är inte tagna, det görs inte förrän vid nästa sammanträde då man ska lägga fram sitt förslag till kommunstyrelsen. Men det var stor enighet om att den gamla banklokalen på Herting kan rivas. Den är i väldigt dåligt skick och används inte i dag.

– I den senaste detaljplanen är den ytan omgjord till parkering och huset står i vägen för Hertings krog som är en vacker funkisbyggnad.

Fajansskolan är också tänkt att rivas på sikt.

– Den är i dåligt skick och ska inte behövas när den nya skolan i Tröingeberg öppnar. Där ser vi en möjlighet att göra om hela kvarteret. Man kan bygga en ny förskola och sälja resten som bostadsmark.

Ful tillbyggnad

Rivning föreslås också av tillbyggnaden mellan det Fältströmska kontoret (där Barnakademien höll till) och Designmuseet.

– Tillbyggnaden används som verkstad av museet, men det är väldigt trångt och inte direkt ändamålsenligt. Att få bort det schabraket skulle lyfta hela området. Men då måste man förstås lösa en ny verkstad åt museet.

Fältströmska kontoret har stått tomt sedan Barnakademien flyttade ut för några år sedan. Men det huset skulle man kunna sälja som bostad, menar nämnden. Samma sak med Skansgårdens förskola i Slöinge som inte behövs längre i och med att det byggts en ny förskola där.

Kan bli bostäder

Ytterligare två hus som föreslås att säljas till bostäder är den gamla banvaktstugan i Skrea och Vinbergsskolan.

– En förening hyr in sig i banvaktstugan men den kan bli en fantastiskt bostad. Vinbergsskolan blir ledig när den nya skolan i Tröingeberg är klar.

– Där finns en byggnad som skulle kunna användas som förskola. Men vi borde försöka sälja den gamla skolan. Vi ser att den har potential att kunna bli trevliga bostäder, säger Georgia Ferris.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här