Hans Hoff (S) KU-anmäler den förra alliansregeringen.
Hans Hoff (S) KU-anmäler den förra alliansregeringen.

Riksdagsman från Falkenberg KU-anmäler den förra regeringen

Riksdagsledamot Hans Hoff (S) kräver att konstitutionsutskottet granskar den förra alliansregeringen efter IT-skandalen på Transportstyrelsen.

ANNONS
|

– En statlig myndighet som upphandlat lunchen i matsalen behöver kanske inte ha regeringens godkännande, men när det gäller rikets säkerhet så förutsätter jag att Transportstyrelsen har fått den dåvarande borgerliga regeringens godkännande, sägerHans Hoff (S).

När Transportstyrelsen beslutade om upphandlingen av sin IT-drift i början av våren 2014 hade det varit önskat av den tidigare alliansregeringen sedan långt tillbaka, meddelar Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Därför KU-anmälernu Hans Hoffden förra regeringen. Riksdagsmannen från Falkenberg vill att KU granskar om alliansministrar gav godkännande till outsourcingen hos Transportstyrelsen.

Anmälan har sin upprinnelse i en artikel i Göteborgs Posten, där Hans Hoff menar att han fick en större överblick över den kronologiska ordningen kring upphandlingen. Han säger också att det funnitsen upphandling av it-relaterade tjänster redan från 2011.

ANNONS

Under 2014 beslutar Transportstyrelsen att man inte längre ska ha informationen på svenska servrar. I upphandlingenfinns då delar som är vitala för rikets säkerhet, menar Hans Hoff.

– Det gäller väldigt viktiga uppgifter. Kontraspionage, polisen och spioner. Det kan skada Sverige så mycket, säger Hans Hoff.

Han berättaratt en myndighet visserligen kan göra upphandlingar av allt möjligt, men när det handlar om denna typ av tjänster, rikets säkerhet, måste det finnas ett regeringsbeslut.

– Det finns en fortgående dialog mellan generaldirektören och ansvarig på berört departement. Jag menar att KU måste titta på den dialogenoch undersöka vilka samtal och dokument som funnits.

De senaste dagarnas it-skandal har kretsat kring år 2015 och framåt. Men riksdagsmannen från Falkenberg kräver en helhetsbild.

– Min förhoppning är att KU kommer att gå till botten med detta och utreda frågan från början till slut. Då kan vi få klarhet i vilka besluts som tagits, säger Hans Hoff.

ANNONS