Revisionens ordförande Jan Johansson går hårt mot kommunens redovisningsmodell i årets revisionsberättelse.
Revisionens ordförande Jan Johansson går hårt mot kommunens redovisningsmodell i årets revisionsberättelse. Bild: Alma Tallborn

Revisionen går hårt mot Falkenbergs räkenskapsår 2020

I flera år ska kommunen ha ”trixat” med insättningar för att utåt kunna kommunicera ett bättre resultat. Falkenbergs årsredovisning strider mot god redovisningssed, enligt revisionens ordförande Jan Johansson.

ANNONS
|

Falkenberg får en rejäl känga av revisionen i årets granskning av kommunens årsredovisning. I en oberoende granskning gjord av PWC, och i revisionens utlåtande, beskrivs en rad punkter som pekar på att kommunen väsentligen bryter mot god redovisningssed – och har gjort det under många år.

– Falkenberg har en förmåga att hitta egna modeller för hur man gör avsättningar. Det är inget nytt för 2020 utan har pågått i alla år, oavsett vem som suttit vid makten, säger revisionens ordförande Jan Johansson.

Falkenberg årsredovisning ger inte hela sanningen

Ett exempel på hur kommunens avsättningar hanterats felaktigt är att de inte sätter in oförbrukade statsbidrag i det egna kapitalet. Istället läggs det in på konton som används löpande över åren. Detta spelar roll i kommunens slutgiltiga resultat.

ANNONS

Jan Johansson berättar att kommunen hade kunnat redovisa ett positivt resultat på närmre det dubbla jämfört med de 62 miljoner kommunen faktiskt redovisade. Att banta ner överskottet på detta sättet gör att kommunen kan gömma framtida ekonomiska underskott. Vilket innebär att medborgare inte kan lita på att kommunens ekonomiska redovisning riktigt stämmer.

År 2021 väntas bli ett tufft år för Falkenberg då de så kallade pandemiskulderna ska hanteras. De uppemot 60 miljoner kronor som kommunen inte redovisade år 2020 kommer alltså kunna gömma det potentiella underskott kommunen väntar vid nästa årsredovisning.

– Det finns såklart stora politiska vinster i att inte redovisa negativa resultat, men det blir missvisande mot medborgarna, säger Jan Johansson.

Johansson betonar att inga pengar försvunnit eller används fel. Tvärt om är Falkenberg, som han beskriver det, transparenta i att de väljer att göra på detta sättet.

Varför ska kommunmedborgare bry sig om detta då?

– Kommunal verksamhet bygger på förtroende. Förtroende till att alla gör som de ska och att välfärden är bra och fungerar. Det gäller även redovisningen: att medborgarna kan lita på att det kommunen redovisar stämmer.

– Här gör Falkenberg ett antal trixande som sätter det ur spel, säger Jan Johansson.

ANNONS

Revisionsberättelsen presenteras för politikerna på nästa kommunfullmäktige.

ANNONS