Retreat i tystnad ska ge inre lugn

En helg i stillhet, utan tv, telefon eller andra intryck utifrån – dessutom i tystnad. Det är poängen med att åka på retreat, som arrangeras i mellan Glommen och Morup.

ANNONS
|

– Tanken är att man ska få dra sig tillbaka i stillhet och tystnad. Det som kännetecknar retreat är att man inte pratar med varandra utan är tysta och lyssnar till sin egna inre röst, säger Kajs-Marie Unoson som är socionom och psykoterapeut.

Helgen i månadsskiftet september/oktober anordnas Retreaten på Lynga-Havro, för andra gången, i ett samarbete mellan Kajs-Marie och Svenska kyrkan. Men man måste inte vara varken medlem i svenska kyrkan eller troende för att delta.

– Allt på retreaten är ett erbjudande för deltagarna. Vill de inte vara med på alla delar behöver de inte det. Man kan komma på fredagen och åka på söndagen och bara ha ätit maten och läst en bok hela dagen, säger Kajs-Marie.

ANNONS

Börjar med samtal

Deltagarna börjar med att dricka en kopp kaffe eller te och prata lite grann. Men sedan är de tysta tillsammans under hela helgen.

– När man är tyst så varvar man ner och går ner i ett lugnare tempo och flera av de som var här hade vägval i livet och talade med någon av oss som för samtal. Många var uppstressade och hjärtat slog snabbt. De kände sig lugnare och mer harmoniska när de åkte härifrån.

Kajs-Marie har funderat på det här i tio år. Under tiden idén om ett eget retreat har växt fram i huvudet har hon utökat sin kunskap genom att arbeta som psykoterapuet. Innan dess arbetade hon i ungefär 30 år som socionom, även då mycket med samtal.

Kyrkan kom in i bilden först senare. Hon talade med de övriga deltagarna och det visade sig att de alla var intresserade av retreat och vad det kan göra med kroppen och själen. Kajs-Marie har själv tidigare arbetat i ett kloster och var intresserad av att göra något med en egen touch.

– Eftersom retreaten arrangeras i samverkan med svenska kyrkan gör vi det enligt kyrkans tradition med morgonbön och kvällsbön, men vill deltagarna inte vara med på det behöver de inte. Det enda vi kräver är att de respekterar att vi har det.

ANNONS

Vill hjälpa andra

Kajs-Marie och kollegorna drivs alla av lusten att hjälpa andra att må bättre och det är den känslan som fått dem att göra om retreaten. Varje deltagare får möjligheten att samtala med antingen en diakon eller Kajs-Marie som är legitimerad psykoteraput, och därmed inte har samtalet i kristen anda.

– Jag har nog hört allt i mina 30 år med samtal, så inget förvånar mig längre, säger Kajs-Marie.

Hon jobbar mycket med grön rehab som menar att människor mår väl av ett lugnare tempo och av att våga stanna upp och tro på ett lugnare tempo. Om man stannar upp och ser det stora i det lilla, så ser man ofta att det finns mycket att upptäcka.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten.

ANNONS