Rektorn på Söderskolan om oron efter Tullbroskolans attack mot utflykten på Vallarna

Eleverna från Söderskolan som attackerades på Vallarna förra veckan väntas börja på Tullbroskolan nästa höst. Rektorn Catarina Bergh-Lundin berättar om hur de hanterar elevernas oro och hur de går vidare.

ANNONS
|

Skolutflykten till Vallarna skulle bli en rolig dag med lek och aktivitet för Söderskolans klass i årskurs sex, men slutade i en mardröm. Elever från Tullbroskolan förstörde cyklar, betedde sig hotfullt mot klassen, och försökte hindra dem från att lämna platsen efter att lärarna beslutade att avbryta utflykten.

LÄS MER:Elever från Tullbroskolan attackerade Söderskolans utflykt till Vallarna

Av drygt 20 är det nio elever från Tullbroskolan som identifierats genom bilder och filmer från platsen. Dagen efter utflykten ska elever från Söderskolan varit frånvarande från skolan. Nu berättar rektorn Christina Bergh-Lundin om hur de bearbetat och hanterat händelsen de senaste dagarna.

– Vi jobbar för att eleverna från Tullbroskolan ska komma hit en och en med vårdnadshavare och be om ursäkt. När våra elever stötte på dem som grupp var det väldigt obehagligt och omtumlande, och det är viktigt för oss att de ska se dem i ett annat sammanhang.

ANNONS

Händelsen är polisanmäld av skolan, och namnen på de inblandade eleverna har skickats till socialtjänsten.

Börjar på samma skola nästa höst

Eleverna från Söderskolan kommer efter detta läsår börja högstadiet på Tullbroskolan, efter beslut från barn- och utbildningsnämnden. Detta har fått föräldrar att rikta stark kritik till ordförande Peter Dygården, och menar att händelsen är ett kvitto på att barnens säkerhet inte kan garanteras vid flytten.

”Att en grupp elever eller individer beter sig illa är allvarligt och kan inte accepteras men det är inte samma sak som att hela skolan skulle vara otrygg eller har stora brister i sitt trygghets arbete och det påverkar inte heller lokalplanen.”, svarar Peter Dygården i ett mail till en förälder.

HN har innan publicering försökt nå Peter Dygården för en kommentar.

Catarina Bergh-Lundin från Söderskolan berättar att hon har full förståelse för oron, och att rektorerna på de båda skolorna nu jobbar på en plan för att mjuka upp övergången.

– Det okända i att börja ny skola kan vara skrämmande, och då underlättar verkligen inte en sådan här händelse.

Det är inte bara eleverna som haft det svårt efter attacken på Vallarna. Lärarna som var på plats försökte lugna gruppen elever från Tullbroskolan men fick istället fly från platsen.

ANNONS

– Det har varit jättejobbigt för dem, men som tur var är de väldigt rutinerade. Det går inte att föreställa sig skräcken när de blir fler och fler, flockas runt klassen och man måste skydda sina elever, säger Christina Bergh-Lundin.

Förvaltningen ryter ifrån

Händelsen har tagits på stort allvar. Både av rektorerna på de båda skolorna, och av Dan Randelid som är verksamhetschef för grundskolan i Falkenberg.

– Det viktiga är att vi från vuxenvärlden reagerar kraftfullt, och tydligt visar att detta beteende inte alls är acceptabelt, och det tycker jag att vi har gjort.

Kan ni vara säkra på att detta inte händer igen?

– Det kan man aldrig lova eller garantera, men däremot kan vi lova att vi kommer göra vårt yttersta för att det inte ska hända igen. Just dessa elever har förstått och jag skulle bli mycket förvånad om de gjorde samma sak igen, säger Dan Randelid.

ANNONS