Rekordstart för cykelföretaget – satsar i nya lokaler

Atran Velo expanderar – med mer personal och nya lokaler. Smarta pakethållare, flyttbara korgar och nya cykelväskor har gett företaget ett uppsving. – Vi har fått väldigt bra respons på det, säger delägaren Ulf Pentéus.

ANNONS
|

Atran Velo bildades 2006 av Ulf Pentéus, Krister Lindén och Roger Pettersson - men företaget har på sätt och vis funnits enda sedan 1937. Ägarna tog nämligen över från det som tidigare hette Ätranverken.

–Det är kul. Det finns en lång tradition av att tillverka cykeldelar i Falkenberg, säger Ulf Pentéus.

Företaget tillverkarhuvudsakligen cykelstöd och pakethållare som säljs till cykelfabriker och grossister. I höstas lanserade de en ny serie som gett dem ett uppsving på marknaden.

–Vi har gjort ett system med pakethållare där man enkelt kan sätta fast korgar och väskor. Tanken är att det ska vara enkelt att lossa och sätta dit, säger Ulf Pentéus.

ANNONS

Tack vare de nya produkterna har företaget fått nya kunder - framförallt i Tyskland.

– Det märks att det går uppåt. Vi får fler order och kundförfrågningar, säger Ulf Pentéus.

Förra året minskade Atran Velo i omsättning, men ägarna tror att det kommer se annorlunda ut i år.

– Det var generellt ett dåligt år i cykelbranschen. Det var en dålig vårförsäljning, på grund av vädret, och fullt med cyklar i lager. Nu har vi däremot haft en rekordstart på året, säger Ulf Pentéus.

Företaget har kunnat anställa två nya medarbetare och totalt är de nu åtta anställda i Falkenberg. De har också köpt mark av kommunen för att bygga helt nya lokaler.

– Det kommer bli större och mer ändamålsenligt. Framförallt får vi mer lagerkapacitet, det blir kontor i två plan och vi kan ha visningsrum och konferensrum, säger Ulf Pentéus.

I framtiden hoppas ägarna att de ska expandera ännu mer.

– Vi tror att vi kommer växa omsättningsmässigt de närmsta åren. Sen vad det innebär är för tidigt att säga.

Det är Kristen Lindén som designar cykeldelarna och mycket av jobbet sköts i Falkenberg, men själva produktionen ligger till största del i Kina.

ANNONS

– Det är ett familjeföretag där som bara producerar åt oss. Vi ska faktiskt åka till Kina nu i mars och fira att vi haft företaget i tio år, säger Ulf Pentéus.

Alla tre ägarna jobbade på företaget innan de tog över det 2005. De tycker det är roligt att kunna fortsätta cykeltraditionen i Falkenberg och Ulf Pentéus känner att det är en bransch i medvind.

– Det är många som är intresserade av cyklar i dag, inte bara för att ta sig till jobbet. Fler cyklar mountainbike och tävlingscyklar. Dessutom har elcyklar ökat mycket, säger han.

Fakta: Atran Velo

Startade 1937 under namnet Falkenbergs SadelfabrikAB, bytte senare namn till Ätranverken AB och så småningom till Atran AB. 2006 tog Ulf Pentéus, Krister Lindén och Roger Pettersson över och bildade det nya företaget Atran Velo.

Tillverkar cykeldelar och cykeltillbehör. Deras främsta produkt har varit cykelstöd och pakethållare. Nu har de även börjat göra korgar, väskor och boxar till cyklar.

Exporterar i dag till cykelfabriker och grossister i runt 30 länder. Deras största marknad finns i Tyskland, Sverige och Holland.

ANNONS