Rehabteamet hjälper Fatmir tillbaka efter corona

Problem med andning, balans, röst, kondition och mentala skavsår. Många som varit svårt sjuka i covid-19 har en lång och tuff väg tillbaka. Sedan förra våren finns ett rehabteam i Falkenberg som bland annat hjälpt Fatmir Fejza. De befarar nu en ordentlig ökning av patienter.

ANNONS
|

Fatmir Fejza, 63 år, insjuknade i corona den 14 december. Han blev trött i kroppen och febern steg. Efter några dagar skickades han till Varbergs sjukhus med 40-graders feber.

Under tre dagar vårdades han med syrgas.

– Jag minns inte så mycket då jag hade så hög feber, säger Fatmir Fejza.

Han blev kvar en vecka på sjukhuset innan han fick åka hem till bostaden i Ringsegård i Falkenberg. Där isolerades han i fem dagar.

– Min fru lämnade in mat till mig, som att jag var en hund, skrattar Fatmir men säger samtidigt att det var jobbigt.

Nytt team bildades i Falkenberg

Efter dagarna i isolering fick han äntligen komma ut igen. Då väntade en ny kamp. Rehabilitering för att komma tillbaka till normal form igen. Han togs emot av neurorehabteamet på vårdcentralen i Falkenberg.

ANNONS
Magnus Hansson och Sofia Lingetun hjälper patienten Fatmir Fejza tillbaka efter att han varit sjuk i corona.
Magnus Hansson och Sofia Lingetun hjälper patienten Fatmir Fejza tillbaka efter att han varit sjuk i corona. Bild: Dick Gillberg

Neurorehabteamet i Falkenberg lägger 40 procent av sin arbetstid till att hjälpa coronapatienter tillbaka till ett fungerande liv igen. Sedan starten förra våren har de haft kontakt med upp till 15 personer och hälften av dem har fått återkommande stöd och hjälp.

– Många har svårt att syresätta sig och blir snabbt ansträngda. De känner både en fysisk och mental trötthet, säger Magnus Hansson, fysioterapeut.

Han berättar om patienter som känt sig totalt färdiga efter att ha promenerat 100 meter.

– De har svårt att få syre i blodet. 97-100 procent är normalt, de ligger under 90. Kroppen mår inte bra av att ligga där, säger han.

Möjlighet att få träffa psykolog

Många har även problem med balans, rösten, att koncentrera sig och inte minst det känslomässiga.

– Det finns möjlighet att träffa psykolog. Många har frågor om livet efter att ha varit sjuka i covid, säger arbetsterapeuten Sofia Lingetun.

Vi träffar Fatmir Fejza när han precis avslutat ett 30 minuter långt pass på träningscykeln. Två gånger i veckan träffar Fatmir teamet med Magnus och Sofia i spetsen.

– De hjälper mig mycket här, jag har varit här sedan i mitten av januari. Det går bättre och bättre, säger Fatmir.

Fatmir Fejza berättar att han aldrig tränat tidigare. Men sedan han drabbades av covid-19 så kör han rehabträning.
Fatmir Fejza berättar att han aldrig tränat tidigare. Men sedan han drabbades av covid-19 så kör han rehabträning. Bild: Dick Gillberg

Magnus Hansson berättar att Fatmir i början bara orkade cykla fyra, fem minuter. Nu fixar han 30 minuter.

ANNONS

– Det går lite upp och ner, ibland känns det bra och ibland är jag trött, säger Fatmir Fejza.

Suzan kämpade för sitt liv

En som fått stöd av neuroteamet betydligt längre tid är fältassistenten Suzan Bozovic som blev så sjuk i covid-19 i maj att hon tvingades ligga kopplad till en respirator i åtta dagar. Hon svävade mellan liv och död men klarade till sist den akuta kampen.

Suzan Bozovic ville inte bli kvar på sjukhuset för rehabilitering med andra coronapatienter. Då fanns neurorehabteamet som precis dragit igång sin verksamhet.

– Det var verkligen fantastiskt. Jag var den första patienten som kom. Jag fick ju egentid med dem, det blev mycket bättre än om jag gått i en grupp, säger Suzan Bozovic.

Förutom att fysiken påverkas så är den mentala tröttheten också påtaglig för många.

– Vi ger dem råd om att hushålla med sin energi. Att prioritera bort vissa moment i vardagen. Det kan vara jobbigt att vistas i sociala sammanhang, då är det bättre att umgås i mindre grupper. Lugn och ro är viktigt, säger Sofia Lingetun.

Magnus och Sofia visar oss runt i gymmet där patienterna ges möjlighet att träna upp kondition, styrka, koordination och balans.

Sofia Lingetun i gymmet på vårdcentralen i Falkenberg.
Sofia Lingetun i gymmet på vårdcentralen i Falkenberg. Bild: Håkan Johansson

Där har Suzan Bozovic ägnat många timmar. Förutom att handskas med sviterna efter coronaviruset så behövde Suzan träna upp sin höft som hon opererat innan hon insjuknade.

ANNONS

– För mig var det framför allt konditionen jag behövde bygga upp. Och musklerna kring höftleden. Jag gjorde nyligen en lungkontroll och det finns fortfarande några procent kvar innan lungorna är återställda, säger hon.

Hon berättar att sviterna efter coronaviruset gör sig påmind emellanåt på ett olustigt sätt.

– Jag kan känna mig väldigt hängig och trött, som att jag är på väg att bli sjuk, från ingenstans. Några dagar senare känner jag mig pigg och stark. Det är något nytt som jag inte känner igen, säger hon.

”Var ett vitt blad för oss”

Magnus och Sofia säger att det varit en speciell tid. Men att de känner sig tillfreds med insatserna de gjort under året med coronapandemin.

– Man lär sig hela tiden och man får ju sina egna erfarenheter hur olika patienter reagerar. I början var det ju ett vitt blad för oss, säger Magnus.

– Det har varit mycket information men vi försöker ta hand om varje individ och känner oss trygga med vår yrkeserfarenhet, fyller Sofia i.

I nuläget har neurorehabteamet två patienter. Men de befarar en ordentlig ökning den närmaste tiden.

– Det finns ett team i varje kommun i Halland. Flödet i Varberg och Kungsbacka har ökat kraftigt efter jul. Under januari och februari har man i Kungsbacka fått lika många patienter som de hade under hela hösten. Vi misstänker en ökning här också, säger Sofia Lingetun.

ANNONS

Kommer ni klara av det?

– Än så länge är det hanterbart. Men skulle det ske en kraftig ökning får cheferna ta ställning till att öka bemanningen i så fall, säger hon.

Fatmir Fejza räknar med att träna ett tag till. Han kombinerar passen med att ta promenader. Han har gått upp till att arbeta 50 procent på verkstaden där han tar hand om kommunens alla bilar.

Suzan Bozovic är nästan helt återställd. I nuläget tränar hon på egen hand och tar hjälp av en sjukgymnast två gånger i veckan. Hon passar på att hylla rehabteamet i Falkenberg.

– De har varit fantastiska. Utan dem hade jag inte klarat det här, säger hon.

ANNONS