Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rånplats. Här vid cykelbanan strax efter Söderbron på Peter Åbergs väg misstänks de tre unga männen ha utsatt två cyklister för attacker. Bild: Håkan Bergström

Rånåtalad: ”Jag drog i mig ett flak öl”

”Han varken erkänner eller förnekar brott då han själv inte minns vad som hänt. Han medger att något måste hänt eftersom han hade den stulna telefonen i fickan.”

Några ord ur den polisutredning som har lett fram till att tre unga män i dag, tisdag, ställs inför tingsrätten, misstänkta för att tillsammans ha rånat flera personer under sommaren i Falkenberg.
Polisutredningen ger bilden av meningslösa våldsdåd – där berättelserna ibland förlorar sig i ett slukhål av berusning och oklarheter. En av de misstänkta skulle fylla 21 år den 9 augusti och hade börjat festa redan kvällen innan.

Polisen refererar från ett av förhören med honom: ”Han rökte två jointar med hasch och de drack mycket alkohol, Han drog i sig ett helt flak öl själv. Han började dricka vid 19- eller 20-tiden på kvällen så han hann med en del. Han har dock inget minne alls av kvällen då han drack så mycket.”
Senare den natten misstänks han för att tillsammans med sina två kamrater ha rånat ett tidningsbud.
Tidningsbudet var dock inte handfallen, han hade slagit tillbaka men blev av med sin jobbtelefon och sina nycklar.

Även om 21-åringen tidvis lastas av de två övriga som den mest aktive, så har rånen enligt åklagaren skett i samförstånd mellan de tre. Dessutom: De två övriga, 19 och 21 år gamla, är bröder och kan möjligen vilja skydda varandra genom att skjuta över mer av skulden på den tredje.
21-åringen, han som fyllde år, tillfrågas om orsaken till rånattackerna och hans svar ger intrycket av en problematisk bakgrund där han är inne i ett terapeutiskt språkbruk om sig själv: Han säger i förhören att han saknar ”konsekvenstänk" och att han faller för ”grupptryck”.
– Har du en diagnos? undrade polismannen.
– Ja, men det är inget jag kan skylla på, sa 21-åringen som även hävdade att han känner kraftig ångest över vad han kan ha utsatt rånoffren för.

Rånåtalet vilar på några olika händelser. Dels attacken på tidningsbudet vid fyratiden på morgonen den 9 augusti vid Sandgatan, dels ett par påhopp på cyklister på cykelbanan på Peter Åbergs väg i höjd med lekplatsen strax efter Söderbron.
Vid ett tillfälle, den 26 juli, hade en cyklande kvinna skrämts av att någon hade börjat kliva ut framför henne när hon kom cyklande, en person som sedan hejdade sig.
– Jag skulle aldrig råna någon kvinna, säger en av de misstänkta som en möjlig förklaring.
Men strax därefter, klockan 01.45 den 26 juli, blev en manlig cyklist nedklubbad med ett tillhygge när han passerade samma plats. När gärningsmännen såg att hans mobilskärm var spräckt och hörde att offret själv hävdade att hans halslänk bara var ett ”skithalsband” och att klockan inte var värd mer än tusenlappen, så lät de honom gå.
Berusning vid det dådet? ”Han svarade att på en skala från 1-10 så var han 9. Om 10 är helt en blackout”, skrev polisen efter att ha förhört samme 21-åring som uppgav att han var full vid attacken på tidningsbudet.
Och vid 22-tiden på kvällen den 24 juli, ett par dagar tidigare, hade också en 14-årig grabb blivit omkulltacklad där vid cykelbanan, då han var på väg hem efter en Pokémonrunda. Han blev av med mobiltelefonen.
– Han luktade illa av alkohol, sa 14-åringen om gärningsmannen.

De misstänktas impulsiva agerande har gått raka vägen mot ett avslöjande; polisen kände också till dem sedan tidigare. En av de tre, den yngre av de två bröderna, hade dessutom natten den 27 juli knuffat till en polisman som cyklade hemåt på Arvidstorpsvägen efter jobbet.
– Vad i helvete håller du på med? undrade polismannen som lyckades undvika att ramla och omedelbart kände igen knuffaren.
19-åringen ursäktade sig med att han bara värjt sig när polismannen cyklade alltför nära honom.