Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Årstadsskolan, en av de landsbygdsskolor som blir F-6-skola. Bild: Ola Folkesson

Protesterna bet: Nu får byskolorna växa

Kommunens alliansmajoritet har ändrat sig efter föräldraopinionen: Landsbygdsskolorna ska byggas ut till F-6-skolor, inte begränsas till F-3-skolor.

Därmed kan föräldrarna på grundskolorna i Okome, Fagered, Älvsered och Årstad notera en framgång med sina protester.
– Mycket bra. I och för sig hade jag nog förstått att en ändring var på gång redan när jag i höstas fick försvara vårt medborgarförslag inför politikerna, säger föräldern Elisabet Dahlberg, som bland annat genom ett medborgarförslag har krävt att Okomeskolan ska bli en F-6-skola.
– Nu gäller det bara att slåss för att vi får hit bostäder också, så att det blir en större inflyttning, säger hon.
Även Helena Lindman, förälder på Årstadsskolan, tar emot beskedet med glädje. Även hon har anat att omsvängningen var på gång.
– Vi hade för en månad sedan ett möte med politikerna. Då förstod jag att ett nytt beslut förbereddes. Det är glädjande att man lyssnat på våra synpunkter, säger hon.

Bland föräldrar på dessa landsbygdsskolor, som idag är F-5-skolor (upp till och med femte årskurs), har en framtida F-3-variant närmast setts som ett första steg mot avveckling.
Den politiska omsvängningen kom vid sammanträdet med kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen. Där förbereds beslut som sedan i slutändan ska tas av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Och i denna mindre och ledande församling var nu alla företrädda partier ense om att en ny organisation för grundskolan ska innehålla antingen F-6-skolor eller F-9 skolor, alltså upp till sjätte årskursen eller nionde årskursen. Därmed raderar man ut barn- och utbildningsnämndens tidigare beslut, som innebar att fyra landsbygdsskolor bara skulle innehålla klasser upp till tredje årskurs (F-3).
– Naturligtvis har vi tagit intryck av föräldrarnas synpunkter. Och vi klarar att hålla en hög kvalité på skolorna, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C).
Det har annars varit en diskussionsfråga, om landsbygdsskolorna förmår att i framtiden locka till sig kvalificerad pedagogisk personal upp genom årskurserna. 

Den socialdemokratiska oppositionen kan notera en framgång. De har hela tiden vänt sig mot förslaget om vissa F-3-skolor, och alliansens omsvängning ligger i linje med deras förslag.
– Det här ger en stor möjlighet för landsbygden, att vi satsar på skolan som är av så central betydelse för orterna, säger oppositionsrådet Per Svensson (S).
Slutligt beslut tas i kommunfullmäktige, men beslutet lär bli en självklarhet med den enighet som nu gäller.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här