Prashad har gjort succé i Falkenberg – ägaren Bishnu Nepal bjuder på kryddiga recept

37-åringen från Nepal har alltid älskat matlagning. 2014 öppnade Bishnu Nepal restaurangen Prashad i Falkenberg – och sedan dess har det gått som tåget.
– Den största missuppfattningen om nepalesisk och nordindisk mat är att den alltid är stark. Så är det inte, säger han.

ANNONS
|

På måndagar är det stängt på den lilla restaurangen Prashad alldeles intill busstationen i centrala Falkenberg – och det är precis just en regnig måndag i januari Bishnu Nepal har tid att ta emot oss.

Han kommer från början från staden Butwal i Nepal, nära den indiska gränsen. 2009 kom han till Sverige för att studera business managment på Mälardalens högskola i Eskilstuna.

– Tanken från början var att jag skulle plugga och sedan återvända hem, men så blev det inte. Nu har Sverige och Falkenberg blivit mitt andra hem, säger han.

Alltid velat öppna eget

Intresset för mat, kryddor och nya smaker har funnits där så länge Bishnu kan minnas. Han lagade mycket mat även i Nepal, och runt om i Mälardalen såg han till att skaffa sig extrajobb på olika indiska och nepalesiska restauranger.

ANNONS

– På det viset lärde jag mig mer om kockyrket och restaurangbranschen. Redan då var planen att öppna eget.

Snart började Bishnu fundera på var i Sverige den framtida egna restaurangen skulle ligga. Han hade varit på besök på västkusten en sommar och blivit förtjust i naturen och stränderna: Halland kändes som en bra plats för hans nya livsprojekt.

– Till slut föll valet på Falkenberg. Vi hittade den här lokalen, det kändes rätt. Dessutom fanns det på den tiden ingen annan indisk restaurang i Falkenberg, vilket kändes som ytterligare ett plus.

2014 slog Prashad upp portarna och i sju år har nu Bishnu – tillsammans med delägaren Alexandra Zettervall – drivit restaurangen framgångsrikt. Alexandra är bosatt i Göteborg och sköter i dagsläget mest administrativa delar.

– Det gick bra från start. Vi fick snabbt stamgäster och många är förtjusta i nordindisk och nepalesisk mat här.

Vi har enormt många olika kryddor i köket, mycket specialbeställs från Stockholm.

Sommartid kommer det mycket turister till Prashad. Att restaurangen har fått fina betyg och omdömen på sajten Tripadvisor har gjort sitt till.

– Vi har heller inte blivit särskilt hårt drabbade av coronapandemin. Vi har förlorat en del intäkter, men det är ingen kris. Många av våra kunder har stöttat oss genom att välja take-away istället.

ANNONS

Genom maten som serveras på Prashad hoppas Bishnu kunna förvalta ett kulturellt och kulinariskt arv från Nepal och norra Indien. God kvalitet och fina råvaror står i fokus.

– Sen handlar det mesta om kryddorna. Vi har enormt många olika kryddor i köket, mycket specialbeställs från Stockholm. Men även om vår mat alltid smakar mycket, behöver det inte vara starkt.

Är det svårt att laga indiskt hemma?

– Det svåra är att få tag i rätt kryddor och blanda på rätt sätt. I övrigt är det nog inte svårare än annan typ av matlagning.

Är det någon skillnad på nepalesisk och indisk mat?

– Enkelt uttryckt kan man säga att maten i Nepal och norra Indien är ungefär den samma. I södra Indien är matkulturen en helt annan, de äter till exempel mycket mer fisk.

På Prashads meny finns flertalet vegetariska rätter, en stor del av Indiens befolkning är vegetarianer och det avspeglas i den mat som serveras. Vill man äta veganskt är det heller inga problem.

– Vegetarisk mat är helt naturligt för oss. Grönsaker och linser är ofta basen i våra rätter, även om vi har många rätter med räkor, lamm och kyckling också.

I dag finns sex anställda på Prashad förutom Bishnu själv som ”hjälper till där det behövs.” Han gillar att stå i köket och han gillar att träffa gäster.

ANNONS

Planen är att öppna ännu en restaurang

På frågan om han har några direkta planer för framtiden säger han att mycket är pausat på grund av pandemin. Men förhoppningen är att kunna öppna ytterligare en restaurang i Göteborg när allt lugnat ner sig.

I övrigt tar småbarnslivet mycket tid; Bishnu bor tillsammans med sin fru och son på snart två år, bara en liten bit från restaurangen.

– Vi trivs så bra här och är väldigt tacksamma över att vi blivit så väl mottagna i Falkenberg, man känner många nu och hejar hela tiden på stan. Jag är också tacksam mot alla våra kunder som gjort det här möjligt.

Bishnu Nepal

Ålder: 37 år.

Familj: Fru och en son på 20 månader.

Bor: I centrala Falkenberg.

Gör: Driver restaurangen Prashad.

Intressen: Umgås med vänner, familjen, spela spel och läsa och lära sig nya saker om matlagning.

Favoriträtt: ”Chicken karai. Den är lagom stark för mig.”

RECEPT

Nepali Subzi, 2 personer:

Ingredienser:

150 gram blomkål

150 gram broccoli

50 gram gröna ärtor

50 gram morötter

100 gram långa bönor

0,5 liter vatten

150 gram tomater

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

10 gram gurkmeja (pulver)

10 gram kummin och koriander (pulver)

3 gram chili

100 gram matolja

5 gram senapsfrön

Salt efter smak

Gör så här:

Ta en djup kastrull och värm oljan. Lägg i senapsfröna. När de puffar, lägg i hackad gul lök och vitlök. Låt fräsa i 2-3 minuter. Lägg därefter i alla grönsaker, och stek i 3-5 minuter. Blanda i alla kryddor och häll på vattnet. Lägg på lock och låt sjuda i 6-8 minuter. Lägg därefter i i tomaterna, hela. Koka i cirka 35 minuter, sen är rätten klar.

ANNONS

Servera med naanbröd och/eller ris. Plus valfri chutney om så önskas.

Dal Makhani, 2 personer:

Ingredienser:

250 gram hela svarta linser

150 gram mungbönor

150 gram röda kidneybönor

2 liter vatten

10 gram gurkmeja (pulver)

10 gram vitlökspulver

5 gram methiblad (bockhornsklöver)

100 gram smör

100 gram grädde

150 gram tomater

Salt efter smak

Gör så här:

Koka alla linser och bönor i cirka en timme på låg temperatur i en djup kastrull med cirka två liter vatten, salt och tomater. Tillsätt sedan alla kryddor och mer vatten om det behövs. Annars tillsätter du smör och grädde. Låt koka i 5 minuter. Klart!

Servera med naanbröd och/eller ris. Plus valfri chutney om så önskas.

Mango chicken butter masala, 2 personer:

Ingredienser:

500 gram kycklingfilé

10 gram tandooripulver

10 gram paprikapulver

5 gram mynta

10 gram pasta gjord på ingefära och vitlök + 30 gram yoghurt

Salt efter smak

Sås:

60 gram cashewnötter

1 liten hackad gul lök

100 gram smör

20 gram vitlökspulver

150 gram hackade tomater

10 gram koriander och kummin (pulver)

30 gram paprikapulver

250 gram grädde

100 gram socker

200 gram mango (tinad fryst eller färsk)

Gör så här:

Marinera kycklingfilén i 3-4 timmar i pastan gjord på ingefära och vitlök, plus yoghurten.

ANNONS

Grilla kycklingfilén i 200 grader i cirka 20 minuter. Dela sedan i mindre bitar, cirka 4-5 bitar från varje filé.

Gör därefter såsen i en kastrull. Börja med att steka lök och vitlök i smöret i 3-5 minuter. Tillsätt tomaterna och cashewnötterna, rör om och låt vara i ett par minuter. Häll därefter i grädden, alla kryddor och sockret. Koka upp och mixa därefter alltihop i en mixer. Häll tillbaka såsen, tillsätt kycklingen och mangon och låt koka i 2-3 minuter.

Servera med naanbröd och/eller ris. Plus raita (indisk yoghurtsås) om så önskas.

Garlic chicken sizlar

Ingredienser:

500 gram kycklingbröstfilé

40 gram färsk vitlök, 10 gram ingefära och 10 gram myntablad att göra en pasta av

1 grön paprika

1 lime

30 gram youghurt

Salt och peppar efter smak

Sås:

60 gram cashewnötter

1 liten gul lök

50 gram smör

30 gram färsk hackad vitlök

150 gram hackade tomater

10 gram koriander och kummin (pulver)

30 gram paprika (pulver)

250 gram grädde

100 gram socker

Gör så här:

Marinera kycklingen i kryddpastan i 4-5 timmar. Grilla därefter kycklingfiléerna i ugnen i cirka 20 minuter.

Ta en kastrull för att göra såsen, lägg i smöret, stek sedan vitlök och lök i 3-5 minuter. Tillsätt tomater och cashewnötter och stek i ytterligare 3-5 minuter. Häll därefter i grädden och alla kryddor. Mixa sedan såsen med mixer. Servera såsen ihop med den grillade marinerade kycklingen som delas i mindre bitar efter grillning.

ANNONS

Rätten kan ätas med både potatis och ris.

ANNONS